To „nevládky“ nezvládly : Na poušti umírá více migrantů než v moři

Počet migrantů na středomořské trase z Libye do Itálie značně klesl kvůli spolupráci mezi pobřežní stráží obou zemí. Namísto Itálie jako přistěhovalecké země a otevřených  dveří do EU nabídla nová španělská socialistická vláda během posledních  týdnů útočiště. Španělsko není  však celé nadšené touto formou přistěhovalectví. Zejména proto, že samotná země má stále problémy s vlastní populací, nezaměstnanost mládeže je nejvyšší v EU.

Jestliže se v předchozímu desetiletí Madridu dařilo zvládnout příliv migrantů, v posledních letech se situace stala napjatou a hrozí sociální nepokoje, což povede ke vzniku „populistické“ strany v zemi.

Když  v červnu přijal nový španělský premiér Pedro Sánchez 629 uprchlíků putujících ve Středomoří na lodi Aquarius, socialistická vláda země ocenila toto „humanitární gesto“. Nyní se však nálada veřejnosti ve Španělsku zhoršuje, jelikož překonalo Itálii a stalo se „hlavním prostorem pro uprchlíky z Afriky”.

Další skutečností, o které se stále častěji diskutuje,  je „ cesta smrti“  přes Saharu. Podle státních odhadů a zpráv nevládních organizací, počet těch, kteří zemřou během cesty z černé a střední Afriky na severoafrické pobřeží, je výrazně vyšší než počet těch, kteří se utopí během plavby ve Středomoří.

Cesta  přes Saharu není opravdu žádná novinka. A stále více lidí zemře na Sahaře, ani různé samozvané záchranné mise, ani státní podpory pro chudé migranty nepomáhají.  Namísto toho mohou na přistěhovalce v zemích jako je Nigérie a Čad čekat  pokuty. Pokud nemohou zaplatit, což je obvykle jejich případ, tak se potom prodávají jako otroci a musí pracovat mimo jiné v dolech, dokud si neodpracují svůj trest.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru