WikiLeaks: Spojení Bellingcatu s britským ministerstvem obrany?

Je to uvedeno v soukromé korespondenci zveřejněné v síti WikiLeaks. V jedné zprávě je například poznamenáno, že portál je zaměřen na tajné služby Spojených států a Spojeného království. Bellingcat se stal známým, kvůli jeho „vyšetřování“ katastrofy Boeingu 777 na obloze nad Ukrajinou, a použil jako důkaz v publikace na internetu, a nepotvrzené záznamy hovorů. Je samozřejmé, že tomu věnovala pozornost i ruská média, jako v tomo materiálu ruské televice RT.

 

Podle ruských odborníků mohou tyto stránky skutečně využívat západní tajné služby k organizování informačních kampaní.

„Bellingcat je částečně financován z prostředků Ministerstva obrany Spojeného království a je zaměřen na tajné služby UK a USA (dohoda o společné elektronické zpravodajské činností ve Spojeném království a Spojených státech),“ uvádí se v jednom z přepisů korespondence, publikované novinářkou Emmou Bestovou .

Na tu zprávu již reagoval Eliot Higgins, zakladatel Bellincatu s tím, že pro takové prohlášení neexistuje žádný důvod.

„Společné soukromé zprávy společnosti WikiLeaks obsahují úplný nesmysl ohledně financování Bellingcatu britským ministerstvem obrany,” napsal na Twitteru.

Ovšem ruský pohled je zcela jiný.

Podle doktora politologie, profesora Moskevské státní univerzity Andreje Manojla, má britská rozvědka zájem na financování těchto stránek.

„Tato média, zejména elektronická, využívají rozvědky k vypouštění nejrůznější kompromitujících materiálů, vyfabrikovaných informací, pro informační kampaně, které jsou hlavním prvkem  informační války,“ expert řekl v rozhovoru s RT. „V uplynulých letech představily všechny rozvědky, včetně konzervativní britské, své oficiální zástupce. Ale těm se nevěří, proto raději slučují informace z vnějšku, s nimi nijak nesouvisejícími médií, v nichž buď pracují agenti nebo jejich agentura pod přikrytím, nebo přes média, která jsou financována prostřednictvím té samé rozvědky.”

Poznamenal, že média, která jsou považována za svobodná a nezávislá, jim věří dokonce i tehdy,  kdy „vhodí“ zcela jasně falešné informace do veřejného prostoru.

Expert na gauči

Eliot Higgins je známý jako autor “vyšetřování” věnovanému pádu Boeingu 777 na Ukrajině v roce 2014. Přičemž za základ se braly publikace z internetu, prohlášení bloggerů, nepotvrzené nahrávky a rozhovory, a nejasné fotografie a pod..

Ruské ministerstvo zahraničních věcí již poukázalo na pochybnost o zdrojích, kterými se zabývají aktivisté z Bellingcatu.

„Ruská strana je zaražena, jak média v Nizozemsku, včetně těch v blízkosti k vládě, rozšiřují „výplody“ britské organizace s názvem Bellingcat o zapojení ruské vlády do zničení letu MN17 v červenci 2014 na nebi nad Donbasem. Jako důkaz stránky zveřejnily jakési kalné fotografie neznámého původu, odkazy nahrávek jakýchsi telefonátů a korespondence v sociálních sítích neidentifikovaných osob. Ve skutečnosti nic nového v projevech Bellingcatu: ve vztahu k Rusku, nejenže vždy používali tento druh zdrojů informací, ale sami vymýšleli lživé a předhazovali je,“komentovala činnost Belligcatu mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová.

Není to poprvé, kdy Higgins reagoval ostře na připomínky k jeho aktivitám. Dříve si stěžoval u britského mediální ho regulátora Ofcom na televizním kanál RT. Zejména se mu nelíbilo, že ve vysíláníse ho nazvali ‚experta na gauči‘, přičemž je zajímavé, že dříve neměl námitky proti tomuto označení (jde o narážku na skutečnost, že „vyšetřovatelé“ Bellingcatu nikdy nevystrčili nos z Londýna – pozn.red.).

Blogger rovněž tvrdil Ofcomu, že chtěl diskutovat o kritice ve své řeči ve vysílání RT. Kanál ale regulátorovi sdělil, že Higgins alespoň pětkrát odmítl komentovat své materiály a dokonce o tom promluvil ve svých sociálních sítích.

Přesto média média a dokonce i mezinárodní výšetřovatelé jsou ochotni používat informace zveřejněné Bellingcatem (český mainstream zvláště a s láskou k objektivitě – pozn. red.).

„Existuje vzorek neopodstatněných obvinění, jejichž cílem je diskreditovat naši zemi v očích mezinárodního společenství. Žádný důkaz, samozřejmě, nebyly předloženy, pokud nepočítáme  vykolorovaný videozáznam pořízený na základě údajů vyrobených bloggery Bellingcatu, který byl už dříve posouzen jako důkaz podvodu na podporu hypotézy o ruské účasti na zřícení letadla,“ komentovalo ministerstvo zahraničních věcí obvinění Ruska ze strany mezinárodní vyšetřovací skupiny.

Vojenský expert Alexej Leonkov v rozhovoru s RT upozornil, že Bellingcat a hnutí „Bílé přilby“ se podílejí na vytváření dezinformací o dění v Donbasu i Sýrií společně, zatímco důkazům poskytnutých Moskvou nikdo nevěnoval pozornost.

„Zdroje, jako je Bellingcat, tvoří veřejný názor. Vytváří falešné zprávy, které se staly informačním prvkem hybridní války. To se dělá za účelem vytvoření negativní podoby státu

Když Rusko požádalo Nizozemsko, aby poskytlo důkazy o zapojení Ruska do sestřelení Boeingu, nedostali jsme nic. Když Rusko navrhlo své vyšetřování, nepřijali to. A pak se ukázalo, že celý příběh v podstatě směřuje proti působení některých vlád a na vytvoření informační vlny, která je schopna ospravedlnit akce proti naší zemi,“řekl ruský expert.

Syrské „vyšetřování”

Bellingcat, který se zabývá „vyšetřováním”, se neomezuje jen na katastrofu nad Donbasem. Na základě vývodů z otevřených zdrojů se vyvozují závěry týkající se „zločinů“ vládních vojsk v Sýrii a že se Rusko snaží „zaštítit“ Bašára Asada a jeho spojence. Jejich metody v těchto „šetřeních” jsou podobné metodologii použité v souvislosti s událostmi na Ukrajině.

Například, když mluví o tom, jak určit příslušnost bojovníků v Sýrii k některým stranám konfliktu, Bellingcat vyzývá se podívat na jejich maskáče a znaky, pak mohou být nalezeny na internetu, a tak zjistit, z jaké země a dokonce z jaké jednotky je voják.

Nicméně, ve stejném materiálu byli nuceni přiznat, že v situaci těžkého boje opoziční strany konfliktu často používají znaky „aby skryli svou skutečnou identitu“. A nejen to – určit bojovníky milice není možné, protože nemají standardizované uniformy a odznaky, doplnil svoji předchozí „odbornou radu“ Bellingcat.

„Jasně říci, že tyto maskáče patří Americe, Británie nebo jiné zemi je obtížné. Faktem je, že obě země – Amerika a Velká Británie – poskytovaly pomoc různým organizacím, které provádí různé druhy boje – nejen informační, ale i ozbrojené. Mohou je vybavit takovým zařízením, aby byli rozeznatelní mezi svými, ale i napodobit přítomnost vojáků jiného státu. Na takových fotografiích je obtížné pochopit, kdo to je a co to je. To nejsou údaje z pasu,” uzavřel Leonov.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru