Aféra bodyguarda v Paríži alebo “Alexandre Benalla nikdy nebol mojím milencom,” hovorí Macron

Alexandra Benallu, poradcu prezidenta nafilmovali ako udiera istého mladíka a agresívne sa správa k mladej žene počas prvomájovej manifestácie na námestí Contrescarpe, v 5. parížskom obvode. Títo dvaja demonštranti sú predvedení a neskôr prepustení.

Problémom mladého poradcu je, že nepatrí k žiadnej z ozbrojených zložiek štátu, má na ramene pásku s nápisom Polícia a používa policajný výstroj (prilba so štítom, vysielačka, …) a na danom mieste nemá čo pohľadávať.

Napriek tomu, že policajti či žandári sa za takéto konanie okamžite ocitnú mimo službu a je proti nim vedené tvrdé vyšetrovanie, mladý poradca prezidenta po tomto incidente pokračuje vo svojej kariére bez najmenšieho problému…

Na verejnosť sa postupne dostávajú informácie o plate a rôznych privilégiách mladého poradcu: slušný plat 6-10.000€, služobné vozidlo s majákmi, ktorého sa dostane iba niekoľkým vysokopostaveným zamestnancom štátu, služobný byt nachádzajúci sa v blízkosti prezidentského paláca na quai Branly, zbrojný preukaz, ktorý mu až na tretíkrát vybavil úrad prezidenta, pištole Glock a útočná brokovnica, aké používajú špeciálne jednotky (pre civilného zamestnanca)…

Pred vyšetrovacou komisiou Národného zhromaždenia sa ocitol aj minister vnútra Gérard Collomb. Z dva a pol hodinového vypočúvania vzišlo iba toľko, že on o mladom bezpečnostnom poradcovi a jeho aktivitách nič nevie a je na prezidentskom úrade a prefektúre, aby si ho riešili. Minister vnútra, ktorý nič nevidel, nič nepočul, nič nevie … Na sieťach o ňom koluje zopár vtipov …

Viacerí pod prísahou vypovedajúci štátni úradníci vypovedali zaujímavé skutočnosti, avšak na ďalší deň svoje výpovede korigovali, že išlo o nesprávne porozumenie otázky, dátumov…

Táto vyšetrovacia komisia vyznieva ako fraška, niektorí poslanci ju na protest demnoštratívne opustili.

V utorok 24. júla prezident Macron na stretnutí so svojimi spolustranníkmi vyriekne závažné slová: “Ak hľadajú niekoho zodpovedného, som to ja a len ja! Nech si po mňa prídu.” Týmto kráľovským výrokom si pán prezident pohneval veľmi veľa francúzskych daňových poplatníkov…

Benalla bol za útok na demonštrantov potrestaný 15 dňovým postavením mimo službu, avšak svoju májovú výplatu napriek tomu dostal celú.

Blízka osoba prezidenta Macrona sa zverila novinám L’Opinion o tom, že Alexandre Benalla “žil uprostred (doslovne: v intimite) prezidentského páru”, potvrdzujúc tak jeho blízkosť k prezidentovi.

Urobiť z obyčajného “bagážistu” v 26 rokoch podplukovníka v zálohe bez toho, že by si aktívne odslúžil čo i len jeden deň v ozbrojených silách je niečo neslýchané a je to tá posledná kvapka do pohára trpezlivosti inštitúciám, ktoré už nemôžu ďalej znášať amatérizmus prezidenta odtrhnutého od reality a bez akýchkoľvek skúseností a kompetencií týkajúcich sa národnej bezpečnosti.

Mladý poradca je vo veku 25 rokov podplukovníkom v zálohe v žandármárii. Prečo? Záhada. Na koho podnet? Záhada. Nemá ani skúsenosti, ani vzdelanie, ani veliteľské schopnosti. To je naozaj výsmech vojenskej hierarchii.

Na to aby bol niekto povýšený do hodnosti podplukovníka treba odslúžiť takmer 20 rokov.

Služobné vozidlo so šoférom, vybavené majákmi, vysielačkou, a ďalšou výstrojou, určenou výhradne polícii a ozbrojeným zložkám, zatiaľ čo francúzski policajti naháňajú kriminálnikov na starých šunkách, ktoré majú natočené aj 300.000 km, aj toto štve daňových poplatníkov. Kto mu pridelil takéto vozidlo so špeciálnou výbavou? Záhada.

Tajná služba DGSI potvrdila, že dostal najvyššiu bezpečnostnú previerku. Na čo nejaký 25-ročný Franko-Maročan mohol v roku 2017 dostať takúto previerku? Za akým cieľom? Vyhodnotilo sa nebezpečenstvo ktoré z toho mohlo vyplynúť pre  národnú bezpečnosť? Záhada.

Zbrojný preukaz na nosenie zbrane, ktorý mu Ministerstvo vnútra dva krát zamietlo ale na tretiu žiadosť prezidentského paláca mu ho prefekt schválil. Nosenie zbrane pre poradcu, ktorý je podľa premiéra Castanera viac „bagážistom“ ako “bodyguardom” – to je dosť divné…

A napokon, vstupná karta do Národného zhromaždenia, kde sa jedná o veciach, ktoré nemajú nič spoločné s funkciami mladého poradcu prezidenta. Na čo mu takáto vstupka je? Kto mu ju vystavil? Záhada.

Má tento človek, ktorý sa tu náhle odnikiaľ objavil, za sebou nejakú záhadnú oporu, aby pred neho prezident Makron prestrel červený koberec?

Ako sa mohol tento Franko-Maročan dostať do čela ochrany prezidenta, na úkor Oddielu ochrany prezidenta republiky GSPR a jeho 77 špičkových profesionálov vybraných z oddielov polície a žandármárie?

Lebo ak v prezidentskom paláci usúdili, že treba aj po tretíkrát požiadať o zbrojný preukaz pre mladého poradcu, potom ho asi ťažko možno označovať za obyčajného pracovníka logistiky a “bagážistu”, ako sa nám to snažia nahovoriť.

Aj bývalý veliteľ špeciálnej žandárskej zásahovej jednotky GIGN, Frédéric Gallois má isté pochybnosti:

“Alexandre Benalla. Nechápem, prečo pripravujeme a cvičíme super žandárov a super policajtov Oddielu ochrany prezidenta republiky GSPR, keď potom na ochranu prezidenta postačuje bývalý SBSkár a člen Socialistickej strany PS.”

No a perlička na záver priamo z úst pána prezidenta: „Alexandre Benalla nikdy nebol mojím milencom,“ hovorí francúzsky prezident E. Macron.

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru