Mladý Klaus opět dráždí. Tentokrát zamířil proti ČT

„Vládou prošla s neutrálním stanoviskem novela o českém sportu. A pan poslanec Hnilička mi to už taky přinesl, tak dnes pár slov o sportu,“ sdělil Klaus mladší úvodem. Následně zmínil, že sport je skvělá věc, bez níž si nedokáže život představit. „Přesto novelu zákona o sportu nepodpořím, nelíbí se mi. Vysvětlím,“ sdělil Klaus s tím, že novela neřeší reálné problémy financování sportu.

Kruciální otázkou však podle něj je mimo jiné to, kolik peněz tam má jít a komu ty peníze daňových poplatníků dávat. „Nic z toho zákon poslance Hniličky neřeší. (A nekecal jsem, fakt mám sportovce rád, proto taky s poslancem Hniličkou vycházím výborně a mám ho rád, ač je z jiný partaje.) Zavádí jen novou Agenturu pro sport, která by peníze rozdělovala – jakoby odjinud,“ popisuje Klaus mladší a dodává, že stát i jeho pravidla mají být jednoduchá. A vše má garantovat ministerstvo, ne nějaká agentura.

„Takových agentur už máme mraky. Pomalu každou středu do nich volíme nějaké zástupce – většinou jde o nějaké partajní týpky z regionů, co se nedostali do Sněmovny, a siloví hráči se je snaží někam uplacírovat. A v jádru to ničí stát a jeho schopnost fungovat,“ poukázal Klaus mladší například na megaprůšvih s Akreditační nezávislou komisí pro vysoké školy.

„Podobně nekontrolovatelná je státní televize. To má řídit ministr kultury a jmenovat generálního ředitele. A ministr by musel setsakra dát pozor, aby rozhodoval nestranně a transparentně. My máme místo toho asi čtyři rady a televize je ‚nezávislá‘ a ještě ‚veřejnoprávní‘. Veřejnoprávní znamená ‚státní‘ bez vlivu státu. Pak by ale měl být přijat zákon, že koncesionářské poplatky a jejich výše jsou dobrovolné. Stát by neměl nutit občany to platit, když to není státní. Tak prosím, nevytvořme podobný paskvil i ze sportu,“ uzavřel Klaus mladší.

Klaus mladší se nedávno znepřátelil s některými členy ODS poté, co vyjádřil svou nevoli k misím v Afghánistánu a následně podpořil Ladislava Jakla (za SPD) v kandidatuře do Senátu.

(parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru