Rusko uspořádá spolu s Čínou manévry „bezprecedentního rozsahu“!

Podle něj se obrovské cvičení „Východ-2018“ bude konat v srpnu a září na Sibiři a na Dálném východě.

„Tyto největší manévry ozbrojených sil od dob cvičení „Západ-81“, a které získaly status mezinárodních cvičení, jsou bezprecedentní svým rozsahem, jak v prostorovém měřítku, tak počtem řídících velitelství, vojáků a sil,“ zdůraznil Šojgu.

„Zúčastní ve jich východní a střední části vojenských okruhů, Severní flotila, vzdušné výsadky, dále i vojenské transportní letectvo. Kromě toho se zapojí i Lidově osvobozenecká armáda Číny a ozbrojené síly Mongolska,“ citovala RIA Novost šéfa ruského ministerstva obrany.

Strategická cvičení „Východ- 2018“ v Rusku proběhnou za účasti čínské armády, jejímž cílem je posílit čínsko-ruské strategické partnerství a nejsou namířena proti žádné třetí země, uvedlo čínské ministerstvo obrany.

„Účelem těchto cvičení je posílit a rozvinout rusko-čínské komplexní strategické partnerství a spolupráci, prohlubovat praktickou přátelskou spolupráci mezi ozbrojenými silami obou zemí,“ napsalo v prohlášení.

Okolo 3200 čínských vojáků a více než 900 kusů techniky, 30 vrtulníků a jiných letadel se bude podílet na strategických cvičení „Východ-2018“, sdělilo čínské ministerstvo obrany. Údaje o počtech ruských vojáků a techniky nebyly sděleny, ale dá se předpokládat, že půjde o mnohonásobně vyšší počty.

Čínské ministerstvo obrany konstatovalo, že manévry jsou zaměřeny na další posílení schopnosti společně reagovat na různé bezpečnostní hrozby.

„Cvičení nejsou zaměřena proti třetím zemím,” zdůraznilo ministerstvo obrany ČLR. Dá se však předpokládat, že minimálně zneklidnění to vyvoloá ve Spojených státech. A pokud se dosud politologové domnívali, že mezi Čínou a Ruskem dosud není “strategické” partnerství, je zřejmé, že manévry jako “Východ-2018” jsou právě krokem v tomto směru.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru