Masakr civilistů v Jemenu. Spojenecké síly v čele se Saúdskou Arábií při bombardování zabíjely i děti

Šiítští Húsíové, kteří ovládají část Jemenu – včetně provincie Saada, se měli stát terčem útoku koaličních sunnitských sil. Jenže při útoku, který zasáhl zdejší tržiště, zemřely desítky osob, včetně dětí. Desítky dalších lidí byly zraněny. Mluvčí Húsíjů k tomu poznamenal, že „koalice jasně ukázala, že odmítá brát ohledy na civilisty”.

Na místě byla objevena těla 29 dětí mladších patnácti let. V nedaleké nemocnici bylo ošetřeno celkem 48 osob, z toho 30 dětí. Koalice obvinila húsijské povstalce, že používají děti jako živé štíty. Zásah byl podle koaličních sil v souladu s právem. Spojenecké síly podporované Spojenými státy a dalšími západními státy však už v minulosti čelily kritice, že v jemenské válce už několikrát překročily červenou čáru a masakrovaly obyvatelstvo. V provincii Saada jsou využívány letecké síly, protože jde o těžko dostupnou horskou oblast.

Americká armáda se od úderu distancovala. Američané prý neměli se čtvrteční operací nic společného. Akcí jsou prý znepokojeni. Mluvčí amerického Ministerstva zahraničí Heather Nauert vyzvala k důkladnému vyšetření celého případu. Šéf Norské rady pro uprchlíky Jan Egeland označil čin za barbarský. Nechápal, jak někdo může považovat útok na autobus s dětmi za legitimní vojenskou operaci.

Generální tajemník OSN António Guterres letecký úder ve čtvrtek odsoudil. V jemenské válce zuřící od roku 2015 odpadly tisíce lidí. Dva miliony obyvatel opustily své domovy.

(parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru