Mezi Němci vyvolala čtyřmetrová socha tureckého prezidenta Recepa Tayyipa šok. Musely ji odvézt

Zlatě natřený Erdogan v nadživotní velikosti a s napřaženou pravicí je součástí tamní umělecké přehlídky. Nakonec ji ale hasiči odstranili.
Ve Wiesbadenu se až do 2. září koná bienále na téma „špatné zprávy“ a Erdoganova zlatavá socha je jeho součástí. To ovšem místní nepochopili a obrovské dílo brzy vyvolalo poprask.Zatímco hrdí němečtí Turci si u svého vůdce fotili selfie, odpůrci prezidenta na něj sprejovali nadávky a další prostě jen nechápali, co skulptura na náměstí Německého sjednocení dělá. Policie podle stanice ZDF musela sochu chránit před naštvanými lidmi a řešila i rvačku několika Kurdů a Turků.

Úřady podle německé stanice Deutsche Welle tvrdí, že o záměru umělců předem nevěděly. Místní list Wiesbadener Kurier však uvedl, že úředníci schválili vystavení sochy, nikdo jim však neřekl, že to bude právě socha tureckého prezidenta.

 

Bitky, kdy se Erdoganovi příznivci snažili zabránit dalšímu sprejování nadávek na svého oblíbence, nakonec utlo vedení Wiesbadenu. To rozhodlo, že socha musí pryč, protože už není schopné zajistit bezpečnost občanů kolem ní. Nakonec ji večer sundali místní hasiči. Kam ji následně odvezli, už média neuvádějí. Pro jistotu…

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: Reuters)

Přejít nahoru