NI: USA se připravují na bitvu s Ruskem v severním Atlantiku!

Publikace zveřejnila prohlášení velitele Námořnictva Spojených států admirála Johna Richardsona, který v rozhovoru řekl, že nedávná aktivita ruských ponorek v této oblasti dosáhla vrcholu za posledních 25 let.

Jak autoři poukázali, s podobným proslovem v den svého jmenování vystoupil i viceadmirál Charles Richard, který 3. srpna převzal vedení amerických ponorek.

„Připravte se k boji! To byl rozkaz admirála Tofana (Richardova předchůdce), a je to i můj příkaz! Pouze připravenosti k boji můžeme zabránit krveprolití. Pokud se to nepodaří, náš národ očekává a požaduje vítězství … Nezklameme!” prohlásil Richard.

Podle odborníků tyto výroky odrážejí teze Národní strategie obrany pro rok 2018, podle které má vyšší prioritu konfrontace USA s Ruskem a Čínou, než boj proti terorismu.

V květnu velení námořnictva oznámilo opětovné vytvoření Druhé flotily Spojených států, jejíž hlavní oblasti činnosti bude ochrana východního pobřeží Spojených států a severního Atlantiku. Hlavním úkolem, jak poznamenal časopis, bude odpor proti „územním nárokům Moskvy“ (sic!) ve vztahu k spojencům Washingtonu.

Navzdory hrozbě z čínských ponorek se americké námořnictvo mnohem více zajímá o činnost ruské flotily. Publikace cituje komentář admirála amerického námořnictva Jamese Foggaua, který v roce 2016 popsal napětí mezi Ruskem a Spojenými státy jako „čtvrtou bitvu o Atlantik”. Prvních tři byly míněny dvě světové a studená válka.

Zároveň autoři článku rovněž věnovali pozornost rostoucí aktivitě čínského námořnictva. Do roku 2020 se má do bojové služby zapřipojit dalších 70 ponorek, kromě těch, které byly zařazeny v uplynulém desetiletí.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru