V Rumunsku se demonstruje proti korupci ve vládě. Policie to rozhání slzným plynem

Bukureští v pátek otřásly nepokoje. Lidé v počtu tisíců vyšli do ulic, aby dali vládě sociálních demokratů najevo, že toho mají plné zuby. Mají plné zuby toho, že vláda nebojuje s korupcí. Naopak ještě oslabuje justici, aby korupce mohla vesele kvést. Alespoň tak to vidí lidé v ulicích v jedné z nejchudších zemí EU. K dovršení všeho zlého navíc lidé za svou práci nedostávají nijak vysoké platy, což jen přiživuje jejich frustraci.

Proti demonstrantům zakročila policie,. Když protestující nereagovali na výzvy k tomu, aby se rozešli, policisté proti nim nasadili slzný plyn a děla. Někteří demonstranti na strážce zákona házeli dlažební kostky a lahve, ale většina protestujících se chovala nenásilně. Když se proti nim policie chystala použít vodní děla, zvedli demonstranti ruce, aby ukázali, že jsou neozbrojení.

Podle lékařů muselo jejich pomoc využít víc než čtyři sta lidí. Rumunský prezident Klaus Iohannis počínání policie odsoudil. „Jednoznačně odsuzuji zákrok policie proti demonstrantům. Policie použila proti demonstrantům značně nepřiměřené prostředky,“ napsal prezident na sociální síti facebook.

Mnoho dalších tisícovek lidí protestovalo i v ostatních rumunských městech. Protestující třímali vlajky Rumunska i Evropské unie a volali po pádu levicové vlády.

Agentura Reuters v této souvislosti připomněla, že v zahraničí pracuje 3 až 5 milionů Rumunů, kteří svou zemi opustili, protože měli pocit, že se v jejch vlasti nedá nic změnit k lepšímu a chtěli svým dětem dopřát lepší život, než měli sami. Rumuni často pracují v Itálii i v jiných zemích EU.

(parlamentnilisty.cz, foto: Shuttestock)

Přejít nahoru