To se vážně stalo. Slepce nepustili s vodícím psem do restaurace. Mohl prý urazit muslimy…

Ale když se v nové Evropě začínají střetávat kultury, které takový vztah ke zvířatům nemají, dochází k nečekaným problémům.

Alun Elder-Brown je slepý a vodící pes je proto jeho věrným společníkem. Nedávno se ale podle svých slov cítil jako špína, když mu v indické restauraci v britském Kentu provozované muslimy jeho psa zakázali vzít sebou dovnitř.

Podle Slepecké asociace vodících psů jde o nezákonné jednání a muž se proti postupu restaurace může bránit. Takto už bylo odsouzeno několik muslimských taxikářů, kteří odmítli vzít psa do svého auta z náboženských důvodů.

Muž vzal svou přítelkyni, její malou dceru a psa na oslavu narozenin, ale obsluhou mu bylo řečeno, že pes musí zůstat venku. Ukázal kartičku, která jej opravňuje se svým psem vejít kamkoliv, ale obsluha začala vyhrožovat zavoláním policie.

“Řekli mi, že můj pes nemůže dovnitř, protože je to proti jejich náboženskému přesvědčení. Když začali hrozit policií, odešel jsem. Zkazili nám tím celou oslavu.”

Podle zákona je ilegální odmítnout obsloužit invalidu, nebo mu poskytnout snížený servis. Asociace slepeckých psů je případem extrémně znepokojená a restauraci vyzvala, aby ji kontaktovala, a Asociace ji tak mohla poučit o současných zákonech, a jak důležitou roli vodící psi hrají.

Muslimští majitelé restaurace už se omluvili a nyní tvrdí, že šlo o hygienické důvody, ačkoliv svědci dosvědčují, že se na místě hájili náboženskými důvody. I se skřípěním zubů budou nyní muset vodící psy ve svém zařízení respektovat.

(eurabia.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru