Trojice mladých vojáků NATO zahynula při sebevražedném útoku v Afghánistánu

Útok se podle ministerstva obrany odehrál při patrole v okolí základny Bagrám. Sebevrah zaútočil v neděli kolem 3:50 hodin českého času v Čárikáru, hlavním městě provincie Parván. Atentátníkovi bylo podle The New York Times, kterému to řekl místní bezpečnostní činitel, kolem 18 let.

První zástupce náčelníka generálního štábu české armády Jiří Baloun v rozhovoru s Českou televizí (ČT) uvedl, že armáda má nové poznatky, podle kterých atentátník mohl mít komplice.

„Jsou některé indicie, že nemusel být sám, mohl mít spolupracovníky,“ řekl Baloun. Podle něj by vyšetřování události mělo odpovědět i na otázku, zda útok na vojáky mohl být připraven.

Výbuch byl podle NYT tak silný, že tlakovou vlnou bořil okolní hliněné zdi. „Po útoku na místo dorazily čtyři vrtulníky, z toho dva záchranářské. Dva další hlídkovaly ve vzduchu,“ řekl NYT šéf bezpečnostních operací provincie. K útoku se následně přihlásilo radikální islamistické hnutí Tálibán.

„V uvedenou dobu prováděla pěší patrola běžnou činnost ve stanoveném prostoru. Následkem výbuchu utrpěli tři čeští vojáci smrtelná zranění,“ uvedlo ministerstvo obrany.

Oběťmi jsou podle české armády rotný Martin Marcin (1982), desátník Kamil Beneš (1990) a desátník Patrik Štěpánek (1993). Rodiny vojáků byly informovány, k dispozici jsou jim vojenští psychologové a vojenští kaplani.

„Patřili ke 4. brigádě rychlého nasazení v Táboře a navzdory věku to nebyli nezkušení vojáci,“ uvedl na nedělním odpoledním tiskovém brífinku zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Verner.

Exploze dále zranila tři další členy rutinní hlídky, jednoho Američana a dva vojáky afghánské armády. „Tato jednotka působí v Afghánistánu již řadu let. S americkou armádou dlouhodobě úzce spolupracujeme. Máme k dispozici audio záznamy, video i očité svědectví a situaci analyzujeme,“ podotkl Verner.

 

Vojáci museli při hlídce v obtížném terénu vystoupit z obrněných vozidel a pokračovat pěšky. „Útok byl nenadálý, byla spatřena pouze jedna osoba, která se odpálila. Čeští vojáci zemřeli v podstatě okamžitě. Americký a afghánští vojáci jsou po operaci ve velmi vážném stavu,“ dodal Verner.

Česko v zahraničních misích od roku 1990 ztratilo 28 vojáků. V roce 2014 zemřeli v Afghánistánu při obhlídce terénu čtyři čeští vojáci. Další voják byl tenkrát těžce zraněn, zemřel po návratu do vlasti v české nemocnici. Stalo se to po explozi, kterou vyvolal sebevražedný atentátník v uniformě afghánské policie.

(SCa, www.ceskoaktaulne.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru