Založí Bannon pro Trumpa v Evropě pátou kolonu?

Podle Le Parisen se  Bannon už údajně setkal s Matteem Salvinim, Marinem, Marine Le Penovou, Viktorem Orbánem a dalšími evropskými vůdci nacionalistických stran. Očekává se, že projekt Bannonem  nazvaný “Hnutí” získá čtvrtinu až třetinu hlasů v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu.

Podle článku, 64-letý Bannon  je populární  díky svým „temným strategiím“, a nositelem  myšlenek „mega projektů“,  nynější nápad založit nacionalistické Hnutí, založené na populismu je v duchu Hollywoodu, kde Bannon pracoval jako producent v devadesátých letech.

Návrat Bannona na politickou scénu bude hlasitý. První etapou bude promítání dokumentu na filmovém festivalu v Benátkách, který se letos koná  od 29.srpna do 8.září. Hlavní postavou dokumentu bude  bývalý Trumpův poradce.  Nicméně hlavní „výzvou“ pro Bannona  letos na podzim bude pokus o „rozdělení“ Evropská unie a sjednocení  všech populistických evropských hnutí, které v dnešní Evropě rostou  „jako houby po dešti.“

 

Dnes  Bannon neustále cestuje mezi Starým a Novým světem na palubě svého soukromého letadla a doufá, že se časem usadí v Bruselu.  Na jaře letošního roku, Bannon cestoval po celé Evropě, a setkával se s představiteli populistických hnutí: Matteo Salvinim v Itálii, Marine Le Penovou ve Francii, Alice Waidelovou v Německu, Viktorem Orbánem v Maďarsku.

Člověk, který “otevřel politické vízum” pro Bannona v Evropě je  britský politik a jeden z ideologů brexitu Nigel Farage.  Podle článku Le Parisien, Farage a Bannon se znají už mnoho let. Bývalý šéf strany UKIP (Britská strana nezávislosti) dokonce pomáhal Donaldu Trumpovi s jeho veřejnými vystoupeními během kampaně.

Jak poznamenává článek zdá se, že otázka financování Hnutí Bannona příliš netíží. Během své předchozí  odborné činnosti, která zahrnovala služby v Goldman Sachs a práce ve filmovém průmyslu a televizi, Bannon nashromáždil dostatečné finance, které se odhadují  mezi  30 milionů až 50 miliony dolarů.

 

Steve Bannon zvažuje využití médií, tak jako tomu bylo při zvolení Donalda Trumpa, kdy Bannon byl majitelem webového portálu Breitbart News. Nicméně v Evropě bude tento proces obtížnější než v USA kvůli  jazykové bariéře.

 

Podle článku je zahájení nového politického projektu plánováno na říjen a bude probíhat za přítomnosti “co největšího množství evropských populistických vůdců”. Nyní je však hlavní otázkou, zda Bannonova pověst bude stačit k tomu, aby překonala “antiamerický reflex” evropských voličů a sjednotila populisty kolem něj.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru