Neziskovky se bouří proti Babišovi. Tímto opatřením prý ztížil život cizincům v ČR

Ministři Babišovi vlády se podle informací deníku Právo rozhodli ztížit život cizinců a zpřísnit podmínky jejich pojišťování v Česku. Pokud zákon vlády projde přes Sněmovnu, Senát i prezidenta, cizinci pocházející z oblastí mimo EU by dostali možnost platit si komerční pojištění, a to ve výši asi tak 20 tisíc. Neziskové organizace hlasitě protestují. Inspiraci by pravděpodobně hledaly spíš ve Španělsku. Tamní levicová vláda rozhodla o tom, že zdravotní péče všech osob pohybujících se na španělském území, i těch bez povolení k pobytu, bude hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

V Česku je situace taková, že cizinci pocházející ze zemí mimo EU dluží v Česku nemalé peníze za zdravotní péči, kterou čerpali, ale nezaplatili. Tento zákon má napomoci změně.

„Hlavní filozofie je taková, aby na zdravotní péči dosáhlo co nejvíc lidí, ale aby to nebylo hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Musí být garance, že pokud si pojištění platí, tak péči dostanou,“ řekl deníku ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch, který důrazně odmítl myšlenku, že by každý člověk měl mít právo na hrazení zdravotní péče z veřejného zdravotního pojištění. „Veřejné zdravotní pojištění je založeno na dlouhodobém přispívání lidí od narození, kteří pak někdy, když jsou nemocní, čerpají nějakou péči. To musíme odmítnout,“ řekl ministr.

Hodlá důsledně bránit tomu, aby se Česko změnilo v zemi, do které budou cizinci jezdit, na oko se nechají zaměstnat a pak tu budou dlouze čerpat finanční prostředky na zdravotní péči.

Lukáš Wimmer, ředitel Centra pro integraci cizinců, nabídl trochu jiný pohled. Skutečnost je podle něj taková, že cizinci bez trvalého pobytu v Česku mají v naší zemi problémy, když chtějí čerpat zdravotní péči. Jejich komerční pojištění se vztahuje jen na některé zdravotnické zákroky. Jiné z něj hrazeny nejsou, a to je velká slabina celého našeho systému.

(parlamentnilisty.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru