Česká republika se podle ekonomů stává jednou z nejdražších zemí Evropy pro své obyvatele. Za české platy si koupíme mnohem méně věcí než lidé v okolních státech na západ od nás

Ceny jídla, bydlení a třeba elektřiny patří v rámci Evropské unie k nejvyšším ve srovnáním k průměrným platům, které jsou oproti takovým státům jako je třeba Německo třetinové. Navíc dvě třetiny našich pracujících občanů na průměrnou mzdu, která je aktuálně necelých 32 tisíc korun hrubého, ani nedosáhne. Lidem tak zbývá v peněžence stále méně peněz. Aktuálně chybí jenom v Praze 20 tisíc bytů.

Drahé je i nájemní bydlení, které je stále méně dostupné zejména mladým. Přispívá k tomu i měnová politika České národní banky, která navíc avizovala zvýšení úrokových sazeb, které se dále promítnou do zdražení hypotéčních úvěrů.

Vše je důsledkem špatné hospodářské politiky dosavadních probruselských vlád, včetně současné vlády hnutí ANO a ČSSD s podporou KSČM. Hnutí SPD v této souvislosti dlouhodobě upozorňuje na příliš velké marže nadnárodních koncernů, které navíc odvádějí své zisky a dividendy do svých mateřských zemí, nadnárodní koncerny šetří na mzdách – a náš stát pak často lidem doplácí základní životní úroveň pomocí sociálních dávek. Je to koloniální systém vykořisťující naši zem.

(euportal.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru