Co se stane s USA, pokud dolar ztratí status světové měny?

Nyní však mnohé země začínají odmítat dolar, pokračuje Neu Zürcher Zeitung. V první řadě je to Rusko a Čína. Dokonce i vytvoření eura je možné interpretovat jako krok stejným směrem, domnívá se analytik. Dedolarizace je pomalý proces svědčící „o transformaci měnového světa z americko-centristického na multipolární”.

Velký vliv na tento proces může mít zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem, domnívá se Stöferle. Politikou pod heslem „Amerika především” se tento prezident nebojí vyvolávat obchodní konflikty. Ale čím více ochranářských opatření Američané přijímají, tím menší je dolarový obrat. Nelze zapomínat ani na zvýšení úrokové sazby Federální rezervní banky, připomíná analytik. Zemím s velkými dolarovými dluhy hrozí velké problémy. To, že Trump používá svou měnu jako nástroj moci, vyvolává jeho odmítání v druhých světadílech.

Stále více zemí odmítá nadvládu dolaru, pokračují noviny. Rusko a Čína se snaží obchodovat v rublech a juanech a ne v dolarech. Ruský prezident Vladimir Putin už v roce 2014 zdůraznil, že ropu a plyn je třeba prodávat za ruskou měnu, což by vedlo k podrývání monopolu měny USA. Kromě toho Moskva prodává americké obligace státního dluhu a místo nich nakupuje zlato, uvádí Stöferle.

Čína také uzavřela velké množství smluv o dodávkách ropy s platbou v juanech. Kromě toho Peking v tomto roce začal obchodovat s ropnými futures ve své měně. Důležitým znakem čínské snahy o vytvoření „multipolárního systému rezervních měn” je vznik Šanghajské zlaté burzy, zdůrazňuje analytik. Kromě toho se Peking dohodl, že financování části velkých infrastrukturních projektů odsouhlasených na nedávném Fóru čínsko-africké spolupráce bude prováděno v juanech.

Dolar postupně ztrácí svůj status světové měny a to může mít rozsáhlé následky pro USA, předpovídá Stöferle. Nakonec se poptávka po dolarech a amerických obligacích státního dluhu může značně snížit.

To povede ke zvýšení inflace a úvěrových sazeb. Pokud bude Čína kupovat většinu ropyza juany, ztratí zájem o americké obligace. K podobným procesům může dojít i na Blízkém východě, upozorňuje analytik.

(freeglobe.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru