Kavárenští křiklouni se odkopali. Darebák, nebo magor. Mladý Klaus navrhl zákaz mazání příspěvků na Facebooku a toto řekli Okamura, Piráti, Foldyna, Keller či Doubrava

Dle něj neobstojí argument, že jde o soukromé firmy, protože podnikání soukromých firem v hoteliérství, pohostinství i v jiných oblastech též reguluje zákon. A ústavní princip svobody slova je dle něj vyšší než smluvní podmínky, které určují uživatelům provozovatelé sociálních sítí.

„Cenzurovat je neústavní. Princip svobody slova je nadřazen nějakým smluvním podmínkám a tak dál. Má to být ve stejném duchu, že soukromé společnosti si obecně nemohou dělat, co chtějí – ani dopravní společnosti, ani hotelové, ani restaurační. Platí tam nějaká pravidla. V roce 1962 měly v USA hotelové společnosti ještě odmítat ubytování pro černochy, zatímco ve Francii to možné nebylo. Stejně tak si myslím, že provozovatelé sociálních sítí, kteří chtějí podnikat v České republice, musejí zaručit svobodu slova s výjimkou výzev ke genocidě a podobně, ale nikoli vytvářet prostředí, kde panuje cenzura a kde jsou umlčovány názory lidí a podobně,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ODS Václav Klaus ml.

Bez svobody projevu a bez svobody slova není demokracie
ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o jeho slovech myslí. Názory politiků se poměrně liší, i když se našlo poměrně dost těch, kterým se Klausův návrh líbí.

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš na dotaz neodpověděl.

Zajímavé je, že neodpovědělo ani mnoho kolegů Klause z ODS. Neodpověděli kupříkladu předseda ODS Petr Fiala, první místopředsedkyně Alexandra Udženija (která cenzuru Facebooku v Německu podpořila), poslanci Bohuslav Svoboda, Jan Skopeček, Marek Benda, Jana Černochová, europoslanci Jan Zahradil a Evžen Tošenovský…

„Svoboda a demokracie obecně je a musí zůstat nejvyšší chráněnou hodnotou v naší zemi a bez svobody projevu, a bez svobody slova není demokracie. Cožpak si někdo může vážně myslet, že cenzura vede k lepšímu životu?“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda SPD a místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura.

„Abych pokračoval v analogii s ubytováním a pohostinstvím, i jejich provozovatel si může stanovit pravidla chování ve svém zařízení a zákazníky, kteří je nedodržují, vyhodit. Navíc, na sociálních sítích nejsme zákazníky, ale pouhým zbožím,“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny za Piráty Vojtěch Pikal.

„Souhlasím, že míra, se kterou Facebook maže příspěvky a blokuje uživatele za celkem nevinné příspěvky, je alarmující. A přála bych si, aby Facebook zůstal svobodnou platformou, kde je možné vyjadřovat svobodně názory. Na druhou stranu je třeba, aby závažné nenávistné příspěvky byly mazány a jejich autoři blokováni, což, jak jsem pochopila, Václav Klaus ve svém návrhu zachovává. V případě kontroverzních příspěvků by kdokoli měl mít možnost i obrátit se na soud, aby soud rozhodl o smazání příspěvku a případně i blokaci uživatele. Věřím, že v Poslanecké sněmovně k tomu bude dlouhá debata, která přinese rozumné vyvážení svobody slova a potřeby neposkytovat prostor pro nenávist,“ uvedla místopředsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná.

„Zcela s Václavem Klausem souhlasím. Hájit pokusy o likvidaci svobody slova a argumentovat přitom svobodou podnikání může jenom darebák, nebo magor. Svoboda slova stojí v hierarchii hodnot západní civilizace mnohem výš než svoboda podnikání a subjekty, jejichž podnikání je založené na výměně názorů (tedy výměně slov), musí uvedenou hierarchii hodnot respektovat,“ míní místopředseda ČSSD a poslanec Jaroslav Foldyna.

„A co zdraví? Jaká je to podle pana Klause hodnota? Zaslouží si ochranu například omezením kouření na veřejných místech a zákazem v restauracích? Podle jeho vyjádření a hlasování je proti. Zda se mi, že pan poslanec Klaus je poněkud selektivní. Zní komicky, když liberál, který je proti omezování podnikání, chce omezením zakázat soukromé firmě omezování. Trochu mi to připomíná pozitivní diskriminaci,“ uvedl místopředseda KDU-ČSL a poslanec Ondřej Benešík.

V rámci svobody slova tolerovat zveřejňování a šíření fake news, rasistických, xenofobních, či lživých a pomlouvačných kampaní?
„Jestli by se v rámci svobody slova mělo zveřejňování a šíření fake news, rasistických, xenofobních, či lživých a pomlouvačných kampaní a podobně tolerovat, tak v tom vidím velký problém. S předmětným návrhem zákona jsem doposud neměl možnost se seznámit, takže teď jej soudit by bylo z mého pohledu velmi předčasné, ale při konání poslance Klause v posledním období je třeba být samozřejmě neustále ve střehu,“ uvedl místopředseda STAN a senátor Jan Horník.

„Zmíněný návrh zákona poslance Václava Klause neznám, tak se k němu těžko mohu vyjádřit. Názory zmíněného poslance však bývají racionální a odborně fundované, takže předpokládám, že tak tomu bude i tentokrát,“ říká europoslanec Jan Keller.

„Návrh kolegy poslance Václava Klause má mou plnou podporu. Od roku 1989 naše hladová žurnalistika zažila období havlistů, kdy se dalo psát v podstatě o čemkoliv, o čem se dříve psáti nemohlo. Po našem vstupu do EU a s nástupem takzvaných nových médií a sociálních sítí na internetu jsme se tak trošku všichni stali fotografy a novináři, kteří vše komentují. Důsledek je současná mediální cenzura veřejnoprávních médií a sociálních sítí. Svoboda projevu je prvořadá a nelze být blokován za své názory a příspěvky třeba jenom proto, že se to někomu nehodí do jeho politického programu. Proto je zákonná úprava svobody projevu namístě,“ míní poslanec a člen předsednictva SPD Radovan Vích.

„Návrh poslance Klause jsem neviděl ani nečetl, nevím ani, zda v nějaké písemné formě existuje. Ale obecně jsem proti jakémukoliv omezování svobody slova. Cenzura nefunguje. Všichni, kteří píšou byť sebemenší komentáře, a to nejen na sociálních sítích, jsou za svá slova zodpovědní. Mediální prostor stejně jako ten politický můžeme kultivovat jedině respektem, otevřeností, dialogem, ale hlavně zodpovědností pisatelů a mediálním vzděláváním,“ říká poslanec ANO Aleš Juchelka.

„Facebook se pyšnil mottem, že byl, je a bude zdarma, ale nic není zdarma, v tomto případě platíme my uživatelé krutou daň za svobodu. Všechny státy v Evropě mají ústavně zajištěnou svobodu slova a Ústava je nadřazena jakýmkoli zákonům. O tom, jaká je svoboda slova v domově Facebooku, v USA, kde není trestné ani propagování nacismu, se nemusím zmiňovat. Tento problém, co nastínil kolega Klaus, by možná stálo za to řešit na celoevropské, možná celosvětové úrovni, protože se jedná o precedens – co je vyšší karta. Troufám si ale tvrdit, že Facebook i přes velmi sofistikované algoritmy nedokáže odhalit nadsázku v příspěvku, výsměch nebo nepravdu. A dějiny, jak známo, píší vítězové, proto třeba dnes málokdo ví o konferenci v Evianu v roce 1938, jejíž úspěch mohl zabránit genocidě Židů,“ říká poslanec ODS Karel Krejza.

Orwell. Připustíme-li omezování svobody slova, vracíme se do totality
„V mnohém s panem Klausem nesouhlasím, ale zde mu rozumím.  Pokud byl internet a Facebook vytvořen jako svobodné prostředí, není cenzura namístě. Ještě si pamatujeme dobu, kdy se něco smělo říkat, a jiné ne. Připustíme-li omezování svobody slova, vracíme se do totality. To, že jsou na internetu články nevhodné, urážející a nepravdivé, je fakt. Pokud však není překročen zákon, neměl by nikdo zastávat funkci generálního cenzora. Facebook je velmi nebezpečné prostředí v tom, že uživatel brutálně ztrácí své soukromí. Stačí se zamyslet nad tím, že mnoho personalistů dnes posuzuje uchazeče o práci dle stopy na Facebooku. Neměli bychom naopak více vysvětlit dospívající mládeži, že jejich projevy na internetu mohou být příčinou jejich osobních neúspěchů v osobním životě? Na hříchy mládí má právo každý, Facebook je však neodpouští,“ říká senátorka ČSSD Božena Sekaninová.

„Již mnoho let se ukazuje Amerika jako policejní stát beroucí svobodu ne jenom svým občanům, ale i vnucující silou svůj pohled na svět druhým. Facebook, Twitter nebo Google jsou předobraz Orwella 1984, kdy z dobrých základů cenzura vybere to jedině správné a prospěšné… Opravdu chceme takovou demokracii?“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar.

„S názorem poslance Václava Klause souhlasím a ve Sněmovně ho budu podporovat, jelikož omezování svobody slova je totalitní nástroj neomarxistů z Bruselu. Pokud někdo nevyzývá ke genocidě a k násilí, což zásadně odmítám, tak je svoboda slova základním kamenem svobody a demokracie. Svobodu slova musíme ctít a udělat maximum pro její zachování,“ říká místopředseda poslaneckého klubu SPD Radek Rozvoral.

„Nápad mladého Klause je sice chvályhodný, ale obávám se, že je bez šance. Facebook a jakékoliv sociální sítě, vše to je jenom kšeft. Co na tom, že si s naší Ústavou utírají pozadí?! Cenzura je také kšeft a tomu se musí vše podřídit. Facebook a ti ostatní se potichu podřídí svým zákazníkům – sponzorům. Pokud sponzoři budou chtít, aby byla omezována protiislamistická hnutí, pokud si objednají mazání příspěvků, které by mohly poškodit nějaké vládní strany a korporace, které skrze vlády a EU jsou u lizu, najdou si vždy spoustu eticky krásných výmluv, jak je třeba ‚ty kurvy‘ cenzurovat, pokud dostanou cenzurní nálepku dobře finančně vyfutrovanou. Pokud Lidl odstranil kříže z fotky řeckých chrámů, aby z toho musulmani nedostali kopřivku, co myslíte, že nás čeká dál? Obchodníci a jejich podplacení politici kašlou na všechno kromě peněz. Čili mám pocit, že mladší Klaus bude bojovat marný boj, ve kterém bychom ho neměli, spíše nesmíme, nechat samotného. Ale kdyby tento boj vyšel, ačkoliv je z klanu ODS, zasloužil by si za to pořádnou pusu na čelo. Teoreticky by to možné bylo. Když v Německu dokázali Facebooku nakázat, aby cenzuroval, proč bychom mu v České republice nemohli nakázat, aby necenzuroval?“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Regulaci internetových monopolů je třeba řešit společně na úrovni Evropské unie. Návrh by nic nevyřešil, neboť Facebook v České republice nesídlí. Sám jsem vůči zavádění automatických filtrů obsahu pod záminkou ochrany autorských práv skeptický. Bojím se ovšem, aby návrh kolegy Klause nestřelil do nohy především jemu blízké hnutí SPD, které nemá v míře cenzury na Facebooku konkurenci,“ říká poslanec Pirátů František Kopřiva.

V Listině základních práv a svobod je zakotveno, že cenzura je nepřípustná
„Až pan Klaus něco skutečně navrhne, budu to komentovat. Tlachání o tom, co chce a nechce, je hezké, ale pak je potřeba to odpracovat. A to jsem u něj bohužel neviděl,“ reagoval europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Poslanec ANO Patrik Nacher řekl, že není příznivcem různých nařízení a regulací ani ve směru, že sociální sítě mají povinnost cenzurovat, ale ani jim to nechce zakazovat. Cenzura se mu obecně nelíbí, ale pokud sociální síť cenzuruje, vypovídá to něco o ní samotné. Též říká, že je problém v tom, jak odlišit, co maže Facebook a co mažou lidé na svých vlastních profilech, neboť nyní si každý na svém profilu může promazávat, co chce. Taková věc by dle něj měla mnoho konsekvencí.

„Cenzurování mi vadí, i když se tomu říká ochrana před ‚hate speech‘ a fake news a podobně, ale současně nejsem příznivcem zákazu cenzurování, protože si to nedokážu v praxi moc představit, zda by to bylo užitečné a smysluplné. Když někdo cenzuruje nějaký názor, tak to vypovídá něco o tom cenzorovi, a ne o tom názoru,“ řekl Nacher.

„S názorem pana poslance souhlasím, ale jsem skeptický s účinností v případě, že bude prosazen. Na sociálních sítích ani tak nejde o svobodu slova, jako často o svobodu anonymů a nejnižších lidských pudů plus nástroj organizovaných skupin,“ říká senátor SPO Jan Veleba.

„Dokud budeme podléhat současné bruselské byrokracii, jsou veškeré takové snahy na národní úrovni marné,“ je skeptický poslanec SPD Jan Hrnčíř.

„V tomto ohledu s Václavem Klausem souhlasím. Dle mého názoru je cenzura internetu a sociálních sítí nepřijatelná, samozřejmě při respektu k platné národní legislativě. Jestliže máme v Listině základních práv a svobod zakotveno, že cenzura je nepřípustná, tedy i jakýkoli podnikatel, tedy i ten angažující se v mediální oblasti, se tímto principem u nás musí řídit. A jestli je to soukromá firma, je v tomto ohledu zcela irelevantní,“ říká poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Pokud vím, tak Facebook není v ČR registrován, čili pokud toto téma řešit, tak na úrovni EU. Sociální sítě jsou soukromé subjekty a nevidím důvod je příliš regulovat. Koneckonců každý si může nasadit svou vlastní s jemu vyhovujícími pravidly,“ uvedl poslanec Pirátů Ondřej Profant.

Je zábavné sledovat, jak se najednou odkopali všichni „ochránci svobod a práv“
„Nechme to na tom, co pan Klaus předloží,“ reagoval senátor ODS Jiří Burian.

„Domnívám se, že pokud někdo provozuje sociální síť jako svobodné médium, neměl by ji cenzurovat, jakkoliv víme, že tyto cenzurní kroky jsou Facebookem prováděny v různých zemích na nátlak politiků. Všimněte si, jaký ohlas vzbudil tento návrh na navrácení svobody vyjadřování na sociální sítě zejména mezi kavárenskými křiklouny. Je jasné, že vynucení jakéhokoliv omezení nebo cenzurování dává aktivistům pocit moci nad ostatními, což je nepěkné a nesportovní. Souhlasím s názorem, že cenzura je nepřípustná, zavrženíhodná a překvapuje mne, kdo všechno ji najednou obhajuje. Je zábavné sledovat, jak se najednou odkopali všichni ‚ochránci svobod a práv‘ a najednou právě oni vášnivě bojují právě za omezení svobody vyjadřování. Ukazuje to jasně na jejich důvěryhodnost a stálost jejich názorů. Takže se tím vlastně potvrdily i názory, které na semináři o svobodě slova a právu občana na pravdu zazněly,“ uvedl poslanec SPD Jiří Kobza.

„Jako stále blokovaný s tímto návrhem souhlasím. Cenzura dnes jede na plné obrátky, blokace na Facebooku se denně počítají na stovky. Dovolání či přezkum neexistuje,“ říká poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

„Svoboda slova je zcela jistě nadřazená ideologii soukromé společnosti. Těším se na projednávání návrhu tohoto zákona na půdě Poslanecké sněmovny. Velmi jasně se ukáže, kdo je demokrat a kdo má eurofašistické sklony k cenzuře konkurenčních názorů,“ říká poslanec SPD Lubomír Volný.

„Návrh zákona jsem neviděl, takže se nemohu vyjádřit kompetentně, ale pojem svoboda slova je dosti obecný a může skrývat nejedno úskalí. Hlavně by mělo jít o lidi a pravdivá slova, což velmi často ve sdělovacích prostředcích postrádám. V podstatě se s principem dá souhlasit, ale záleží na konkrétních prováděcích předpisech. Bezbřehou svobodu slova bez zodpovědnosti a možnosti se účinně bránit lžím a nařčením určitě nepodpořím,“ míní senátor KSČM Václav Homolka.

(parlamentnilisty.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru