Alkohol: Je také malé množství škodlivé?

Nová studie poukazuje na škodlivost i minimálního množství alkoholu. Dle této studie je úplně jedno jaké množství konzumuje, vždy nás alkohol poškodí. Studie zkoumala vliv konzumace 10 g alkoholu na činnost lidského organismu.

Takové množství alkoholu můžeme vypít u jednoho piva s 3,5% alkoholu, malé 100 ml ochutnávce červeného vína nebo při vypití jednoho panáka.

Studie vysvětluje principy škodlivých účinků alkoholu na organismus. Mezi takovéto účinky lze zařadit kardiovaskulární onemocnění, rakovinu, cirhózu jater, epilepsii, tuberkulózu, násilí, sebepoškozování atd.

Studie přichází s tvrzením, že alkohol je ve velké míře hlavní příčinou vysoké úmrtnosti ve vyspělých zemích.

Alkohol má individuální účinek
Alkohol nemá na všechny stejně poškozující efekt. Vypovídá o tom už jen rozdíl mezi muži a ženami, na které má alkohol mnohem více devastující účinek.

Dále lze uvést fakt, že lidské tělo je adaptace schopné. To znamená, že se trénujeme, tělo je schopno se přizpůsobit jakékoliv mírné negativní zátěži. Příkladem je kulturistika, horolezectví či běžná práce za PC.

Kulturisté si doslova devastují svaly, ale tělo se adaptuje. Opraví svaly a při tom je ještě posílí. Nicméně je nutno dodat, že s věkem se regenerace těla razantně zhoršuje, což platí jak pro kulturisty, tak právě pro konzumenty alkoholu.

V mládí bylo možné po alkoholové párty dlouho do noci si na pár hodin pospat a byli jsme opět jako rybičky.

Jenže po čtyřicítce je vše jinak. Mnohdy nám stačí i jedno vysokostupňovité pivo, abychom na druhý byli vyřízení. Pokud to tak nevidíte, zkuste alkohol na týden vynechat, pak si dejte čtrnáctku pivo a poznáte.

Závěrem a na co si dát pozor
Jelikož jsme každý rozdílní, tak je potřeba k otázce konzumace alkoholu přistupovat individuálně. Alkohol sám o sobě je škodlivý a tělo ho nemá jak využít. Má negativní vliv na vědomí, které má pak příklon ke stagnaci.

Na druhou stranu velmi umírněná, občasná konzumace z gurmánství nám určitě nepřinese rakovinu nebo cirhózu jater. Obzvlášť, když žijeme zdravým životním stylem.

Ale i tak musíme počítat s nemilosrdným faktem, že konzumace alkoholu je vždy na dluh. To co nám alkohol dá, musíme pak na druhý den vrátit s 200% úrokem.

V tomto směru by měli zbystřit zvláště všichni vegetariáni a vegani. Účinnost alkoholu je při tomto stravování je mnohem vyšší, daná skupina by se mu měla vyhnout.

(energiezivota.com, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru