Tomáš Halík: Lidé zvracejí nenávist na Facebooku. Černé bahno. Zaplaťpánbůh za ČT a Respekt! Nora Fridrichová je statečná

„Vzpoura proti elitám dostala hlas, když se rozmohly sociální sítě,“ začal Tomáš Halík svůj výklad na téma, jaký je dnes svět a naše společnost. Podle něj je vždycky společenská změna provázena nějakým dynamickým technickým rozvojem. „Třeba moderní diktátoři by nebyli nic, kdyby nebyl rozhlas,“ uvedl pro srovnání s dneškem.

Sociální sítě proto vyslyšely poptávku frustrovaných lidí. „Ti lidé dlouho hledali nástroj, kde by mohli vyzvracet svoje nenávisti, šířit nejrůznější poplašné zprávy a zaplavuje to mnoho lidí,“ řekl natvrdo Halík“.

A rovnou pokračoval: „Je to samozřejmě výhodné pro různé propagační (nejspíš míněno „propagandistické“- pozn. PL). Zejména Rusko to vede. Ono se jim hospodářství rozpadlo, a to Rusko stejně dává miliardy na propagandu a na to šíření falešných zpráv, protože se nedokázalo smířit s rozpadem svého koloniálního systému“. Putin podle Halíka staví svůj politický úspěch na sentimentálních vzpomínkách na Sovětský svaz, a proto útočí na Západ. „Takže kromě klasické války, jako třeba na Ukrajině, vede velmi špinavou válku informační a psychologickou proti Západu. A hlavně proti těm „našim zemím“, kde lidé často nemají potřebnou sebeobranu,“ vysvětlil.

Absence sebeobrany se podle Halíka projevuje „vlnou populismu, která vynáší do nejvyšších pozic skutečně nebezpečné lidi“. Tento populismus podle Halíka útočí na to nejhorší, co v nás je, jako třeba na strach nebo závist.

„A tím ta propaganda skutečně kazí morální atmosféru světa,“ vykládal. „Je to taky útok na demokracii. Ta se dnes chápe jako jakýsi hlas většiny. Já přitom vždycky upozorňuji, že není žádná záruka, že většinový hlas bude nejkvalitnější a pravdivý,“ dodal kazatel. Všechny velké myšlenky podle něj začínaly jako menšinový hlas, lidé se jejich hlasatelům smáli a napadali je, a tak je třeba to brát i dnes.

„Je třeba opatrovat osobnosti, které mohou vnést novou myšlenku a novou naději, a vyzařovat něco pozitivního,“ nabídl řešení. „Mezi těmi velkohubými lidmi, kteří mnohdy vítězí, musíme poslouchat ty, kteří se nebojí říkat nepopulární věci, nebojí se být v menšině a staví myšlenky proti tomuhle černému bahnu,“ zakončil své úvodní slovo, načež mu publikum v divadle v Třeboni začalo nadšeně tleskat.

Senátor Šesták následně zmínil, že podobné věci začínají ohrožovat i „ty vyspělé liberální demokracie, které ochraňují ty menšiny, o kterých jsi hovořil“. Rád by ale řešil českou společnost. Pak položil dotaz, co je dnes na české společnosti pozitivní, a vedle sedící Halík se společně s některými diváky začal smát.

„Pozitivní je, že tady sedíme. A že existuje společnost lidí, kteří se nebojí přemýšlet a kteří se nenechají ohloupit některými politiky a médii. Zaplať pánbůh, že ještě máme Českou televizi a média, jako je Respekt, co se nezaprodala těm současným mocipánům,“ dodal.

(parlamentnilisty.cz, foto: Youtube, video: Youtube)

Přejít nahoru