Plodnost mužů: Co všechno ji může ničit?

Většina mužů přivést na svět svého potomka touží a vědomky či nevědomky si podle toho také vybírávhodnou bytost opačného pohlaví podle toho, zda je schopná zajistit jeho potenciálnímu dítěti bezpečný příchod a postarat se o něj. Existují činnosti, které mohou plodnost u mužů podpořit nebo naopak omezit. Zde je seznam nejdůležitějších bodů.

Co plodnost podporuje
Cvičení
Když budete cvičit, budete mít více testosteronu, kterýpodporuje produkci spermií. Když cvičit nebudete, je většípravděpodobnost, že na sobě budete mít nezdravý tuk. A čím více tuku, tím méně testosteronu.

Konzumace potravin podporujícíchkvalitní tvorbu spermií
Rajčata, česnek, špenát, banány, dýňová semínka, vlašskéořechy. Například tyto potraviny mají prokazatelně příznivý vliv na mužskou plodnost. Jezte také více potravin obsahujících vitamín C, který vaše spermie chrání. Podle některých studií mají muži trpící problémem s plodnostísníženou hladinu vitamínu C.

Sprchovat se vlažnější vodou a vyhřívanéautosedačky se vyvarovat
Často se koupete v horké vodě, používáte vyhřívané sedačky? Pokud budete Vaše spermie vystavovat horku, budete je zabíjet. Pro život spermií je vhodnější teplota nižší než naše běžná tělesná.

Doplňky stravy podporující plodnost
Kotvičník má vynikající vliv na zvýšení hladiny testosteronu a jeho účinné látky podporují sexuální libido u obou pohlaví. Kotvičník zemní užívali muži již ve starém Řecku pro jeho afrodiziakální účinky.

Maca peruánská je prastará rostlina rostoucí ve velmi nepříznivých podmínkách ve vysokých nadmořských výškách. Kromě své odolnosti má i schopnost své síly i předat lidskému tělu. Látky obsažené v kořenu Maca přirozeným způsobem podporují plodnost a sexualitu a mají pozitivní vliv na vytrvalost a vitalitu. Španělé Macu nazvali „sexuální drogou“. Pro své účinky ji Peruánci zařazují do pravidelného jídelníčku. U nás je dostupná v prášku i v kapslích.

Ašvaganda znamená „síla koně“. Dodá vám energii a účinkuje pozitivně při nadměrném stresu, depresi, úzkosti. Podporuje obranyschopnost organismu, což má na plodnost velmi pozitivní účinek.

Co naopak plodnost zabíjí

Alkohol

Alkohol je zabijákem testosteronu, který naopak potřebujeme ke kvalitní produkci spermií. I když červené víno má v rozumné míře příznivý účinek na jejich pohyblivost, my doporučujeme alkohol raději vynechat úplně.

Kouření
Kouření snižuje potenci i chuť na sex. Snižuje počet, hustotu a pohyblivost spermií. Některé z nich se v důsledku kouření nevyvinou zdravě.

Těsné spodní prádlo
Jak jsme se již zmínili ve třetím bodě, spermie potřebují k životu nižší teplotu, než je ta naše tělesná. Šourek mámožnost se stáhnout a uvolnit podle toho, jak vyhodnotíokolní teplotu. Když je chladněji, šourek se více zcvrkne a přitáhne tak varlata blíže k tělu, blíže k teplu. Když je příliš teplo, šourek se uvolní, aby mohla varlata viset dále od těla. Pokud jej uvězníte například do těsných slipů, toto privilegium mu vezmete.

Nezdravé jídlo a nápoje
Podle mnoha výzkumů měli nižší počet spermií a problémy s erekcí muži, kteří konzumovali nezdravé potraviny. Zejména smažené jídlo, kolové nápoje a příliš kofeinu. Je obecně známo, že plodnost i celkovou chuť do sexuálního života velmi ovlivňuje míra zdravého stravování a životního stylu.

(energiezivota.com, foto: Pixabay)

 

Přejít nahoru