Zatímco teoretičtí ekonomové varují před Trumpovou ochranářskou politikou, ekonomický růst trhá rekordy, každý měsíc vznikají statisíce pracovních míst a z růstu těží především dělnická třída…

Další analýzy publikované Breitbartem ukazují, že na každé pracovní místo, které zanikne kvůli celním bariérám, připadne až deset (!) nových.
Poslední ekonomický vývoj USA ukazuje, mimo jiné, dva podstatné momenty:
a) Ekonomický růst tažený globalizací je nezdravý a těží z něj jenom úzká manažerská vrstva. Pro většinu obyvatel znamená ztrátu.
b) I lidé, kteří jsou roky mimo pracovní trh a všichni předpokládají, že už ztratili základní návyky, jsou schopni se změnit, když vidí perspektivu dobrých míst a když mnoho lidí v jejich okolí opět nastupuje do zaměstnání.
Česká republika je nesrovnatelně menším trhem než USA. Jenže téměř pro nikoho na světě nejsou nastaveny podmínky mezinárodního obchodu tak nevýhodně jako pro ČR. Rozhodně není na místě, abychom se nechali strašit, že pokud by se v českých zemích více vyrábělo pro český trh, a pokud bychom kupovali víc českých produktů, znamenalo by to pád do bídy.

(euportal.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru