Sirotci: 10 špeků včerejší sněmovny. Karel Schwarzenberg vás totálně ohromí

Jako první padla poznámka před projevem nejznámější tváře TOP 09. Kalousek se ohradil jako ve škole proti Jaroslavu Faltýnkovi: „Pane předsedající, já kdykoliv začnu hovořit, začne hovořit pan Faltýnek v první řadě. Možnost je také ta, že pan Faltýnek hovoří pořád, ale přesto vás, prostřednictvím pana předsedajícího, moc prosím, pane kolego, je to neskonale obtěžující, v podstatě nemohu předvést svůj výkon poslance.“ Tomio Okamura poslance napomenul, že Kalousek má právo svůj výkon předvést.

Migraci a migrační pakt kritizoval poslanec za ODS, Jan Skopeček. Řekl toto: „Migrace je podle mě výchylka z normálu, je to anomálie, nikoliv norma. Normální je podle mého názoru žít ve vlastní zemi a podílet se na jejím rozvoji, případně migrovat jen tam, kam jsem zván a kde jsem schopen se asimilovat, nikoliv putovat do zcela jiných civilizačních okruhů se zcela jinými hodnotami a kulturními vzorci.“

Emotivní apel pak na téma syrských sirotků předvedla u pultíku Miroslava Němcová, také z ODS. „Není možné, abychom řekli, že bohatá demokratická, svobodná společnost, společnost matek a otců, není připravena se postarat o padesát dětí, které nemají rodiče. Mně se zdá, že to je základní otázkou vůbec toho, zda společnost má před sebou nějakou budoucnost, jestliže odmítne základní lidskou pomoc, pomoc tomu nejbezbrannějšímu tvoru, tedy pomoc dětem,“ hřímala. Pak srovnávala situaci v tomto roce se situací z roku 1938. „Jestliže v roce 1938 přišel Brit do České republiky, který řekl, zachráním odtud děti, a zachránil jich 669, tak mně přijde tragicky smutné, že v roce 2018 je zde Slovák předseda vlády, který říká, že o 50 dětí se naše země postarat nemůže,“ opřela se do premiéra Babiše.

Na Miroslavu Němcovou pak reagovala Babišova stranická kolegyně Helena Válková. Ta pravila, že co Miroslava Němcová předvedla, je absolutně  – po stránce historické, sociální, politologické – nepřípustné srovnání dvou událostí, které spolu nemají vůbec nic společného. „Mě to i trošku jako kantorku, která vždycky musí vycházet z faktů, nebo by měla vycházet z faktů, překvapuje, protože jsem si myslela, že paní poslankyně Němcová vaším prostřednictvím, pane předsedo, by se také nesnížila k takové manipulaci historií,“ apelovala Válková. „Ty se vůbec nedají srovnávat.“ prohlásila o situaci Wintonových dětí a syrských sirotků. Prý si má Němcová nejdřív udělat historickou analýzu, než se pustí do historie.

Němcová jí úder vrátila: „Pakliže jsem tady vyzvána k tomu, abych si před každým svým vystoupením nechala udělat nějaké analýzy, tak bych chtěla paní poslankyni Válkové, která si o to řekla, připomenout její výrok tady na půdě Poslanecké sněmovny… Váš výrok asi je dohledatelný, nechci ho nějak zkreslit, ale zněl tak: Vždyť si řekněme, oni Češi až tolik netrpěli. Možná že byste to byla vy, která by si mohla nechat před každým svým vystoupením, které směřuje do budoucnosti, udělat nějaký odborný výklad.“

Do Heleny Válkové se pustil také předseda poslaneckého klubu TOP 09 Kalousek: „Vy jste v pozici bohatého člověka, na kterého se někdo obrací o pomoc a vy říkáte – sám mám málo, ne, dokud neuspokojím stoprocentně všechny svoje potřeby, nepomůžu nikomu. Promiňte, paní poslankyně, prostřednictvím pana předsedajícího, to je nelidský postoj. V konfrontaci s hluboce lidským projevem, který tady pronesla paní poslankyně Němcová, váš postoj je nelidský.“

Konflikt mezi Helenou Válkovou a Miroslavou Němcovou a kritika migračního paktu zřejmě vybudily Karla Schwarzenberga. Ten přednesl radikální návrh, odřekněte oslavy vzniku republiky, vzdali jsme se Masarykových hodnot. V jeho slovech: „Vzhledem k tomu, že jsme se dávno vzdali myšlenky Československa, že zde zdatně bojujeme proti nosné myšlence Tomáše Garrigua Masaryka o evropanství a nadáváme na Evropu a teď jsme se také vzdali jeho velké myšlenky, o které mluvím, totiž humanity a projevujeme se státní politikou antihumánní, proti sirotkům, proti uprchlíkům, proti dětem, tak bych prosil, aby ty oslavy 28. října kvůli přemíře pokrytectví byly odřeknuty. Páč bych se styděl vzpomínat na to, co jsme v roce 1918 nastoupili.“

Racionálním způsobem se tématu chtěl věnovat populární politik z ODS Václav Klaus mladší. Nejdříve se ohradil proti nařčení z populismu, která létala Sněmovnou. Poslanec Výborný, kterého si jinak prý váží, ho údajně zklamal. „Musím říct, že jste mě dost zklamal tím vystoupením a označováním některých názorů za populismus a obchod se strachem, protože to, co vy jste předvedl, to je zase obchod s dobrem. Na světě jsou desítky miliónů dětí, které umírají hlady, v Africe a různě v Asii. Stejně nedokážeme spasit celý svět a jestli to myslíte vážně, tak rozprodejte svůj majetek, prodejte poslední košili a jako František z Assisi běžte zachraňovat lidi… Syrské děti patří primárně do Sýrie,“ zdůraznil Klaus mladší.

Nad situací lomil rukama Marian Jurečka z KDU-ČSL: “Kam jsme se to posunuli, proboha?” vzýval. “Tady lidé před sedmdesáti lety byli ochotni riskovat svůj život, pomoci někomu bližnímu i někomu, kdo byl třeba ze zahraničí, a my tady v době největšího blahobytu, v době technologií, kdy jsme schopni prověřit, jestli je bezpečné ty lidi přijmout v České republice, zpochybňujeme nutnost pomáhat, ten princip? To je pro mě něco naprosto neuvěřitelného.”

Trefnou a ironickou poznámku na konec měl poslanec Mikuláš Peksa od Pirátů: “Drahé kolegyně, drazí kolegové, já bych vám chtěl poděkovat za tuto zajímavou, asi tak čtyřhodinovou debatu, která byla nepochybně plodná a všechny nás obohatila. Dovolil jsem si hrubě odhadnout, kolik by tak stálo, kdyby dvě sta tak dobře placených lidí, jako jsme my, v nějakém podniku čtyři hodiny řešilo nějaký problém. Odhadl jsem to zhruba na půl milionu korun. Myslím si, že je to zajímavá částka a jsem pevně přesvědčen, že to finální usnesení, na kterém se dnes usneseme, bude skutečně stát za to. Děkuji.”

(parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru