Le Figaro: Donald Trump je „odporná tvář” amerického kultu krutosti!

Nicméně, znalci americké kultury, a především kinomatografie, nejsou překvapeni – svým chováním Donald Trump odráží atmosféru krutosti, které se od nepaměti pěstuje ve Spojených státech, napsal Le Figaro.

Během tohoto horkého léta obdařil Donald Trump své diváky nezapomenutelnými momenty – velkolepějšími, než v jakémkoliv seriálu, napsal Jean-Pierre Robin pro Le Figaro. Nicméně, filmy nám často pomáhají pochopit „reálný život“ – „a jestli-li nás 45. prezident USA nás může ohromovat krutostí svých slov a činů, tak by to americké milovníky kina, zvyklé na takové násilí,jen těžko mohlo překvapit.“

15. července během rozhovoru s televizí CBS šéf Bílého domu prezentoval Ameriku jako zemi obklopenou nepřáteli. „Rusko je v něčem naším nepřítelem. Čína je naším hospodářským nepřítelem, určitě nepřítelem … EU je hlavním soupeřem, hlavním nepřítelem na mezinárodní scéně v současnosti,” uvedl americký prezident.

Tyto útoky se zdají být „přinejmenším nedůstojné“ ze strany první světové ekonomiky, jejíž nadnárodní korporace obsadilycelou planetu, a hlavní vojenské síly, jejíž obranný rozpočet přesahuje rozpočty následujících sedmi zemí v žebříčku dohromady, uvedl autor článku. Ale opět, nic nového – americká kinematografie od nepaměti dovedně a uměle rysuje nepřátele v podobě cizích zemí. Jak píše vojenský analytik Pierre Conesa ve své knize, „Hollywood je samozřejmě továrna na sny, ale také obrovský stroj na vytváření nepřátel”.

Všechno začalo s westerny: generace po generaci považovalo americké publikum kovboje za dobré a indiáni byli špatní. Hollywoodské kino nonstop produkuje stereotypy o všech ostatních ne-Američanech: „černých, rudokožcích, žlutých, hnědých, bílých nacistech nebo komunistech”. Přičemž, podle mínění Conese, s příchodem k moci prezidenta George W. Bushe – mladšího, a pak s Donaldem Trumpem, se u USA objevili noví nepřátelé, mezi nimi – „malý Francouz a arabsko-íránsko-muslimský terorista“.

Ale pokud jsou všichni nepřátelé, musíte se bránit. Proto, například slavný druhý dodatek ústavy, který zaručuje právo nosit zbraně: „Dobře regulované milice jsou nezbytné pro bezpečnost svobodného státu, právo lidu držet a nosit zbraně nesmí být porušeno.“ Tento zákon nepřestává připomínat Národní střelecká asociace, zejména po masakrech ve školách a veřejných místech s použitím střelných zbraní. Jak Jean-Pierre Robin poukázal, podobné incidenty ve Spojených státech jsou tak časté, že „ti, kteří chodí do školy, riskují svůj život víc než ti, kteří jdou do americké armády”.

Hollywood dělá vše pro udržení všudypřítomné atmosféry kultu násilí. A Donald Trump s jeho politikou je jen odrazem vládnoucích amerických pořádků. Stávající prezident není jedním z těch „prosťáčků”, kteří po skončení studené války vesele volali po „vést obchod, ne války”.

Americký vůdce má naopak tendenci klást rovnítko mezi těmito pojmy a mluvit o tom, jak snadné je vyhrát v obchodních válkách. Jak vysvětlil autor článku, podobné násilí, a to i když je vyjádřeno v podobě obchodního protekcionismu, je pouze pokračováním dlouhé tradice – pokud byly používány v ekonomické konfrontaci USA zbraně, anyní to dělají dolarem a sankcemi.

Navíc Donald Trump podporuje další americkou „ctnost” – chamtivost. V USA nenajdete bezplatné toalety v restauracích rychlého občerstvení nebo na veřejných místech – „Američané vše počítají”. Ale jen na mezinárodní úrovni by měly být schopny koexistovat s ostatními zeměmi, které jsou zjevně v rozporu s „krutou, sobeckou a nedůvěřivou“ politikou Donalda Trumpa, „hnusné tváře americké kultury“.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru