Lži ohledně více pracovních míst v USA

Zůstává tajemstvím, jak mohla být tato pracovní místa vytvořena, když z obecně známých údajů (tabulka A), které poskytl Úřad statistiky práce, vyplývá, že civilní pracovní síla se snížila o 469 000 v srpnu oproti úrovni z předchozího měsíce (červenec); že zaměstnanost klesla v srpnu o 423 000 oproti předchozímu měsíci; a že 692 000 Američanů opustilo v srpnu pracovní trh. Po jednom roce (srpen 2017 – srpen 2018) opustilo trh práce 1 531 000 Američanů. To je však v rozporu s rozmachem ekonomiky při plné zaměstnanosti.

Nikde není vysvětleno, jak je možné, že během srpna průzkum domácností zjistil, že nezaměstnanost vzrostla o 423 000 a pracovní síla se zmenšila o 692 000 – takže celkově chybí 1 115 000 pracujících – ale ekonomika přesto vytvořila 200 000 nových pracovních míst.

Podle finančních presstitutů je v USA rostoucí ekonomika a nedostatek pracovních sil, vycházející z míry nezaměstnanosti ve výši 3,9%, což – kdyby to byla skutečně pravda – by byla pravděpodobně nejnižší míra za celý můj život. Ekonomové nechápou, proč neexistuje žádný rostoucí tlak na mzdy, když není dostatek pracovníků. Celá záhada je způsobena skutečností, že míra nezaměstnanosti nezahrnuje pracovníky, kteří nemohou najít zaměstnání a nejsou součástí pracovní síly. Pokud nezaměstnaná osoba nehledala zaměstnání během posledních čtyř týdnů, není započítána mezi nezaměstnané.

Souhrn situace v oblasti zaměstnanosti, zveřejněný Úřadem statistiky práce, uvádí, že 4,4 miliony pracovníků jsou nedobrovolnými pracovníky na částečný úvazek, protože nemohou najít zaměstnání na plný úvazek. Takže máme vzkvétající ekonomiku, ve které je více pracovníků, než pracovních míst na plný úvazek!

Souhrn situace v oblasti zaměstnanosti také uvádí, že 1,4 miliony pracovníků nejsou považovány za nezaměstnané, protože tito lidé nehledali zaměstnání v období čtyř týdnů, které předcházely průzkumu.

Finanční presstituti nezvládají svou práci. Jediné, co dělají, je, že vytisknou stručný přehled z tiskové zprávy, kterou obdrží – 200 000 nových pracovních míst v srpnu.

V důsledku toho, zvážíme-li veškeré rozpory v údajích, zveřejněných Úřadem statistiky práce, a nepřesně uváděnou míru nezaměstnanosti, nemáme ve skutečnosti ani ponětí o stavu ekonomiky.

(zvedavec.org, foto: archiv)

Přejít nahoru