Počas vojenské přehlídky zaútočili ozbrojenci. 24 lidí zahynulo

Dalších 53 osob utrpělo zranění, informovala oficiální tisková agentura IRNA. Ke střelbě se přihlásilo protivládní hnutí Ahvázský národní odpor.
„Počet mučedníků zabitých při teroristickém útoku vzrostl na 24, včetně žen a dětí, které byly mezi diváky. Toto číslo se může ještě zvýšit vzhledem k tomu, že někteří ze zraněných jsou v kritickém stavu,“ napsala agentura IRNA.Střelba trvala deset minut a vycházela z parku nedaleko míst, kde se přehlídka odehrávala. Jak uvedl zástupce místního guvernéra, útočníci byli čtyři: dva byli zabiti a dva zadrženi. Na sobě měli podle některých informací vojenské uniformy.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf na twitteru uvedl, že na přehlídku zaútočili „teroristé naverbovaní, vytrénovaní, ozbrojení a zaplacení zahraničím“. Mezi zraněnými jsou i děti a novináři. Podle Zarífa jsou za útoky, jako byl ten v Ahvázu, zodpovědné státy v regionu, které sponzorují terorismus, a jejich „pánové“ z USA. Teherán na tento útok odpoví „rychle a rozhodně, aby ochránil životy Íránců“, dodal šéf diplomacie.

„Naši nepřátelé si nesmí myslet, že si tímto ďábelským útokem vyslouží obdiv. Íránský lid a ozbrojené síly na útok zareagují,“ uvedl generál Jahjá Rahím-Safaví, který je poradcem íránského nejvyššího duchovního.

Velitel námořnictva Alí Fadáví naopak ve svém prohlášení hovořil o pokračování aktivit Islámského státu, který operuje v Iráku a Sýrii. „Tento teroristický útok není známkou síly, ale naopak slabosti DAIŠ v Iráku a Sýrii, kde střílí nevinné lidi,“ citovala velitele agentura Fars. DAIŠ je arabskou zkratkou pro Islámský stát.

Ozbrojenci byli podle mluvčího íránské armády vycvičeni ve dvou zemích Perského zálivu. Mluvčí dodal, že útočníci nepatřili k extremistům z Islámského státu, měli ale vazby na Spojené státy a izraelskou tajnou službu Mossad.

 

Íránská státní televize přinesla záběry bezprostředně po útoku. Jsou na nich vidět záchranáři, kteří pomáhají osobě ve vojenské uniformě ležící na zemi. Další členové bezpečnostních složek na sebe pokřikují před tribunou, ze které armádní představitelé sledovali přehlídku.

Státní televize útočníky označila jako takfírí, což je termín používaný šíity pro sunnitské extremisty, zejména z hnutí Islámský stát. Vojenská přehlídka v Ahvázu i v dalších íránských městech se konala u příležitosti výročí zahájení íránsko-irácké války v 80. letech minulého století.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: Reuters)

Přejít nahoru