Šest ran na holou. Důvod vás dostane: Muslimky se oddávali v autě rozkoší

Bití v soudní síni v severovýchodním státě Trengganu přihlížela více než stovka lidí, pro které to jistě byla atrakce. Odsouzené muslimky ve věku 22 a 32 let byly usazeny na stoličku čelem k soudcům a vězeňské dozorkyně každé z nich uštědřily přes oblečení na záda šest ran ratanovými holemi, sdělili obhájci žen.

 

Organizace pro lidská práva uvedly, že trest dále zhorší diskriminaci členů malajsijské komunity homosexuálů, bisexuálů a transgenderových osob. „Bití rákoskou je kruté, nelidské a ponižující a lze ho považovat za formu mučení,“ konstatovala malajsijská pobočka organizace Amnesty International (AI) ve svém prohlášení.

„Lidé by neměli žít ve strachu, protože jsou přitahováni ke stejnému pohlaví. Malajsie musí okamžitě zrušit represivní zákony, tresty mučení a ratifikovat úmluvu OSN proti mučení,“ vyzvala organizace AI.

Malajsie má dva různé soudní systémy – jeden je pro muslimy, kteří tvoří téměř dvě třetiny z 31 milionů obyvatel země, druhý pro ostatní občany.

Zmíněné lesbické ženy byly v dubnu přistiženy při důvěrnostech v autě a před soudem se přiznaly. Kromě ran rákoskou dostaly za své chování také pokutu. Malajsie je vnímána jako umírněná, stabilní země s převahou muslimského obyvatelstva, konzervativní islám je ale na vzestupu, napsala agentura AP.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru