Theresa Mayová padne do Vánoc, padlo z britských politických kruhů

Za pádem premiérky Mayové by podle všeho měli stát britští labouristé. Ti prý hodlají potopit nejen dohodu o odchodu země z Evropské unie, navíc prý jsou přesvědčeni o tom, že předsedkyně vlády ve své funkci do Vánoc nevydrží. Sdělila to alespoň listu Financial Times labouristka Emily Thornberryová.

Přestože má Spojené království opustit Evropskou unii v březnu příštího roku, dohoda ještě uzavřená není. A vypadá to, že ani hned tak nebude – Londýn i Brusel termín prodloužily, dohoda by mohla být uzavřena až v listopadu. Ve hře je však i varianta, že Londýn opustí Evropskou unii i bez dohody.

Proti ní jsou totiž i někteří poslanci Konzervativní strany. Další osud Mayové by tak závisel na labouristech. Tam však Thornberryová nedává příliš šancí, že by k nějaké dohodě s Mayovou mohlo dojít. „Nemyslím si, že by dokázali přijít s dohodou, která by splnila našich šest testů, a nemyslím, že by dokázali přijít s dohodou, která sjednotí torye,“ uvedla. A dodala, že se domnívá, že vzhledem k porážce Mayové budou následně uspořádány předčasné volby.

(parlamentnilisty.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru