BFM TV: Rusko snižuje závislost na dolaru, ale nespěchá na euro

Uvádí se, že k těmto účelům začaly ruské banky nakupovat evropskou měnu v „bezprecedentním měřítku”. Nicméně, jak BFM TV poznamenává, neznamená to, že je Rusko připraveno, aby se euro stalo prioritní rozpočtovou měnou.

Jak uvedl ekonomický komentátor BFM TV Benauda Abdedeim, ruské ministerstvo financí stále více přemýšlí o ukončení vlády dolaru ve světovém obchodu. V těchto dnech náměstek ministra financí Ruské federace Vladimir Kolyčev oznámil svůj záměr využít eura na platby za dodávku ruských energetických zdrojů evropským partnerům jako první fázi dedolarizace ruského hospodářství. Podle úředníka by toto rozhodnutí zajistilo operace v případě jakákoli omezení výpočtů v dolarech. Navíc, podle zástupce vedoucího ministerstva financí, taková spolupráce pouze evropskou měnu posílí.

Minulý týden o tom také mluvil ruský ministr financí Anton Siljuanov. Podle šéfa resortu odmítnutí použití dolaru je společným zájmem Ruska a Evropy.

Zdá se, že přípravy na toto rozhodnutí již probíhají, poznamenává novinář. Podle jedné z ekonomických publikací v Moskvě, začaly ruské banky kupovat „nebývalé částky v eurech od roku 2014″: pouze v červenci získaly ekvivalent 2 miliard dolarů v evropské měně. Jiné zdroje však vysvětlují, že takové objemy nákupů eura mají naléhavější příčinu – mít k dispozici hotovost v případě další vlny amerických sankcí.

Tudíž nedávné výzvy prezidenta Evropské komise a šéfa německého ministerstva zahraničí, aby se euro použilo jako alternativní světovou měnu byly vyslyšeny, píše autor. „Zároveň to neznamená, že Rusové jsou nějak nakloněni k myšlence dominace eura,” poznamenává pozorovatel.

Například šéf ruské VTB Andrej Kostin, který opakovaně zdůrazňoval potřebu používat jiné měny než americkou, v pátek uznal nemožnost úplného opuštění dolaru: „Nemůžete vyděsit lidi úplným stažením z dolaru. To je nemožné, to je utopie. Jsem realista, pracuji v bankovním sektoru,” řekl Kostin.

To znamená, že „před eurem je ještě dlouhá cesta”, poznamenává autor. Podle odborníků se „změna měnového paradigmatu” projevuje nejen „mediálním humbukem”, ale „opatrnými opatřeními”. Ekonomický pozorovatel však považuje nedávné povolení pro použirí eura v „Surgutneftegaz“ za další pozitivní signál v tomto směru.

(prvnizpravy.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru