Rukojemnická dráma v Kolíně nad Rýnem. Policie útočníka zpacifikovala

Krom toho zapálil restauraci rychlého občerstvení a zranil nezletilou dívku. Policie pachatele zneškodnila a nevylučuje, že se jednalo o teroristický útok.
Kolínská policie dostala hlášení o incidentu na rušném nádraží v centru města ve 12:42 SELČ. Útočník nejprve zapálil tzv. Molotovův koktejl v v restauraci rychlého občerstvení. Oheň popálil čtrnáctiletou dívku, která byla následně ve vážném stavu převezena do nemocnice. V restauraci se spustil protipožární systém, který začal místo kropit. Zřejmě kvůli tomu muž zamířil do nedaleké lékárny, kde si vzal jednu ženu jako rukojmí. Podle očitých svědků křičel, že patří k teroristické organizaci Islámský stát, a následně se v lékárně zatarasil.Ve snaze rukojmí osvobodit policisté při zásahu násilníka několikrát střelili. Muž měl podle policie v ruce zbraň, přičemž nebylo jasné, zda je pravá či nikoliv. Na místě se podle policejního mluvčího našly také urychlovač hoření a malé propanbutanové láhve používané při stanování. Plynové láhve muž v jistém okamžiku připevnil na rukojmí a při policejním zásahu se je pokusil zapálit. Motiv pachatele není zatím jasný, policie nevylučuje ani to, že šlo o atentát. Na tiskové konferenci to řekl mluvčí kolínské policie.

Zadržovaná žena utrpěla lehká zranění, násilník byl na místě činu oživován a v nemocnici se musel podrobit akutní operaci.

Vzhledem k jeho stavu, nebylo muže zatím možné vyslechnout. Jeho totožnost tak není jasná. Na místě činu se nicméně našly dokumenty 55letého Syřana, které „s vysokou pravděpodobností“ patří pachateli.

Držitel těchto dokumentů může v Německu legálně pobývat do poloviny roku 2021. Policii je známý od roku 2016, a to kvůli rozsáhlé trestné činnosti, především krádežím a drogovým deliktům.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: AP)

Přejít nahoru