TV Al-Mayadin: „Bílé přilby“ přepravovaly jedovaté látky v Idlibu!

Uvedl to libanonský televizní kanál Al-Mayadin, který citoval informovaný zdroj z Džisr al-Šuguru.

Jaké látky a za jakým účelem byly přivezeny do Chirbet Amuda, televize neupřesnila.

Zástupce ruského ministra zahraničí Sergej Veršinin koncem září uvedl, že „militanti v Idlibu s pomocí pseudohumanitních spolupachatelů „Bílých přileb“ pokračují v přípravě postupných akcí k zincenování použití chemických zbraní”.

Organizace “Bílé helmy” získala slávu díky klipům na internetu, v nichž aktivisté v charakteristickém uniformě zachraňují civilisty z trosek. Na paralelních videozáznamech se však ukázalo, jak členové téže organizace scény uměle zinscenovali. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že aktivity „Bílých přileb” jsou součástí informační kampaně, která má zdiskreditovat syrskou vládu a armádu.

V září zástupce ministra zahraničí Sergej Veršinin uvedl, že „Bílé přilby“ pokračují v přípravě inscenovaných chemických útoků. Dodal, že resort má důkazy.

Diplomat zdůraznil, že Rusko „znovu a znovu upozorňuje mezinárodní společenství, aby ukončilo tyto nebezpečné provokace”. Náměstek ministra řekl, že takové akce„ohrožují vyhlídky na dosažení politického a diplomatického řešení sýrské krize”. Nicméně mají „Bílé přilby“ jak politickou tak finanční podporu zemí Západu.

 

Provincie Idlib je poslední baštou islamistickýc teroristických uskupení a Damašek se netají, že hodlá z provincie teroristy vytlačit. Následně by jakákoliv provokace s použitím “chemického útoku” protiasadovské opozici a Západu přišla k duhu.

(prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru