Biden: Hlavním cílem Putina není obnova SSSR, ale zničení NATO a EU

“Rusové stále používají nástroje, které mají k dispozici, aby destabilizovali a šířili neklid,“ řekl Biden.

“Podle mého názoru je hlavním cílem Putina rozpad NATO a EU, a nikoli obnovení Sovětského svazu. Rád by bojoval s izolovanými zeměmi, které mohou být pod tlakem, než s jediným demokratickým Západem, ” uvedl  Biden.

 

Brexit

 

S odvoláním na “zvláštní vztah” mezi Spojenými státy a Spojeným královstvím Joe Biden, který se v úterý setkal s Theresou Mayovou, také vyjádřil znepokojení nad procesem Brexitu, o kterém řekl, že by proti němu hlasoval, kdyby byl občanem Spojeného království.

USA

Dále Joe Biden zaměřil svou pozornost na situaci ve své vlastní zemi a řekl: “Demokracie, svoboda a otevřenost, které si ceníme, je ohrožena zevnitř výzvami falešného nacionalismu, populismu a xenofobie, která dnes existuje v mnoha západních demokraciích, včetně Spojeného království a USA.

Biden  také zdůraznil mentalitu “vítězství nad všemi” v USA, což je velmi obtížné pro dosažení konsensu.

Joe Biden řekl, že západní demokracie musí znovu prokázat hodnotu “demokratického modelu” – proces, který charakterizoval jako “soutěž do budoucnosti”.

 

Prezidentské volby

 

Během svého projevu se Joe Biden starostlivě vyhýbal zmínce o současném prezidentovi. Nicméně, když byl požádán o své vlastní politické plány, vyjádřil důvěru, že kandidáti Demokratické strany mají vysokou šanci na “poražení” newyorského miliardáře.

 

„Myslím, že v Demokratické straně je mnoho lidí, kteří mohou porazit prezidenta Trumpa,“ je přesvědčen Joe Biden,“ a kteří by usilovali o mnohem osvícenější zahraniční politiku než prezident Trump.”

 

75letý politik Joe Biden se tak vyhnul odpovědi, zda by on sám nekandidoval proti Donaldu Trumpovi.

(prvnizpravy.cz, foto: biography.com)

Přejít nahoru