Maďarsko nedovolilo ukrajinskému ministrovi obrany zúčastniť sa na zasadnutí členských krajín NATO v Bruselu

V rozhovore pre denník Ukrajinská pravda to povedal zástupca predsedu ukrajinskej misie pre obranu v NATO Sergej Mukosij. Pripomenul, že ukrajinský minister zahraničia Stepan  Poltorak špeciálne poslal generálnemu tajomníkovi NATO Jensovi Stoltenbergovi žiadosť a chcel, aby mu umožnil zúčastniť sa na stretnutí, ktoré sa konalo v Bruselu 3. a 4. októbra. Bol však veľmi sklamaný, keď dostal odpoveď z centrály NATO: na tomto stretnutí sa zúčastniť nemôže, pretože je jeho účasť nežiadaná…

Sergej Mukosij pre Ukrajinskú pravdu našiel aj pozitívne momenty tejto epizódy, povedal, že „hlavné, že náš list nezostal bez odpovedi…“ Medzitým ukrajinské média zverejnili príčiny odmietnutia účasti ministra obrany na schôdzke v Bruselu. Účasť Ukrajiny zablokovalo Maďarsko. Zástupca predsedu ukrajinskej misie pre obranu v NATO so smútkom pripomenul jeden zo základných princípov NATO: „To je základný princíp aliancie, ktorý znamená, že dokonca i malá krajina môže zablokovať kolektívne rozhodnutie, ktoré iniciujú i spojenci, ako, napríklad, Spojené štáty,“ konštatoval Sergej Mukosij.

Ukrajinské média pripomenuli, že Biely dom oficiálne požiadal Budapešť, aby nerobila prieky Kyjevu a neblokovala stretnutia Ukrajina – NATO na najvyššej úrovni. Maďarsko však tieto žiadosti /vyhrážky/ ignorovalo. Ukrajinské média prízvukujú, že hlavným dôvodom nepriateľského konania Budapešti je jazykový zákon a zákon o vzdelaní, ktorý prednedávnom schválili na Ukrajine.

(hlavnepsravy.sk, foto: Pixabay)

Přejít nahoru