Moskva obvinila USA, že má v Gruzínsku tajné laboratórium „smrti“, kde zahynulo už 73 ľudí

Oznámil to Igor Kirilov, šéf Ruskej ochrany proti atomárnym, biologickým a chemickým zbraniam.

Podľa jeho informácií Washington týmto s veľkou pravdepodobnosťou porušuje medzinárodné dohody, v ktorých je precízne obsiahnuté, ktoré zbrane sú zakázané.

Zmienené Centrum vybudovali v Gruzínsku v roku 2011 Američania a neskôr ho rozšírili o veľkú osemposchodovú budovu. Dve poschodia patria americkej armáde.

Tam robia armádni vedci-biológovia „pokusy“ s gruzínskymi pacientami, ktorých bez ich vedomia infikovali s mimoriadne nebezpečnými nákazlivými chorobami. Až dosiaľ pritom zomrelo 73 ľudí. Gruzínski zamestnanci Centra nemajú pod prísnym zákazom prístup do laboratória americkej armády. Americkí biológovia pracujúci v Centre užívajú diplomatickú imunitu.

Kirilov má tieto, ako aj ďalšie informácie o americkom Centre v Gruzínsku od bývalého šéfa gruzínskej tajnej služby, Igora Giorgadseho.

Akože inakšie – USA odmietli ruské obvinenia ako ničím nepodložené vymyslené klamstvá.

Hovorca Pentagonu Eric Pahon oznámil, že v Centre ošetrujú a liečia pacientov, ktorí ochoreli na zriedkavé nákazlivé choroby. Prečo pri tom ale nesmie byť gruzínsky personál, k tomu sa hovorca nevyjadril.

Aj gruzínske Ministerstvo zdravotníctva označilo ruské tvrdenia ako absurdné.

(hlavnespravy.sk, foto: Pixabay)

Přejít nahoru