Německo hlásí případ západonilské horečky u veterináře, který pytval sovu

Informoval o tom bavorský Zemský úřad pro zdraví a potravinovou bezpečnost v Erlangenu. Dosud byl vir v Německu prokázán pouze u ptáků.
Veterinář krátce po zákroku onemocněl západonilskou horečkou, ale už je opět zdravý.

U uhynulého puštíka byla přítomnost viru prokázána v polovině září. Už koncem srpna byl odhalen také u puštíka ze zoologické zahrady v Halle.

Vir přenášený komáry se v Německu normálně nevyskytuje. V uplynulých letech se však objevil u několika lidí, kteří se nakazili v zahraničí. Přenos z člověka na člověka přitom dosud není znám.

Abnormálně vysoký počet případů choroby je v Řecku, Itálii, Chorvatsku, Maďarsku a dalších evropských zemích, v nichž se dohromady nakazilo už přes tisíc lidí a někteří z nich, převážně starší lidé, v důsledku nemoci zemřeli.

Dětem a starším lidem s oslabeným imunitním systémem může způsobit například encefalitidu nebo meningitidu. Jedno procento nakažených prodělá zánět mozku nebo mozkových blan.

Při závažném průběhu hrozí i smrt. U zdravých lidí nemoc často vyvolá jen příznaky připomínající chřipku, ale u 80 procent nakažených se neprojeví žádnými příznaky.

Vir nilské horečky byl poprvé prokázán v roce 1937 v Ugandě. Mezitím se rozšířil do rozsáhlých částí Afriky, Asie a Evropy a v 90. letech i do Spojených států.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru