Střelba v americké synagoze si vyžádala jedenáct obětí + VIDEO

Policie střelbu vyšetřuje jako zločin z nenávisti, útočníka již zadržela. Tři strážci zákona a další lidé včetně pachatele jsou zraněni. Případ převzal Federální úřad pro vyšetřování (FBI).Dějištěm krveprolití se stala synagoga The Tree of Life (Strom života), která stojí v pittsburské čtvrti Squirrel Hill, vzdálené zhruba deset minut od centra tohoto pensylvánského města.

„Je to jeden z nejhorších zločinů, jaký jsem viděl. Je to velmi zlé,“ popsal novinářům místo krveprolití viditelně otřesený šéf bezpečnostního odboru pittsburského úřadu Wendel Hissrich.

Střelcem je podle něho šestačtyřicetiletý Robert Bowers, který byl se zraněním převezen do nemocnice.

Podle zdrojů televize CBS vešel útočník do synagogy v době, kdy byla plná lidí, kteří se účastnili sobotní židovské bohoslužby. Než začal střílet, vykřikoval antisemitské výroky.

Muž začal pálit i po prvních policistech, kteří dorazili po zavolání na tísňovou linku. Útočníka ale zranila střela z policejní zbraně, načež se vzdal.

Místní židovská kongregace byla založena před více než 150 lety a média ji označují za konzervativní. Rozlehlá moderní budova synagogy pojme při bohoslužbách více než 1000 lidí. Uvnitř jako historický poklad věřící opatrují „Tóru holokaustu“, která byla zachráněna z tehdejšího Československa v době masového vyhlazování Židů nacisty.

Prezident Donald Trump v reakci na střelbu prohlásil, že odpovědí na zločiny podobné tomu z Pittsburghu by mělo být častější používání trestu smrti. „Pokud tohle někdo udělá, měl by dostat trest smrti,“ odpověděl prezident na otázku, jak zabránit dalším případům hromadné střelby.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že je masakrem v synagoze „zdrcen a zděšen“. „Celý izraelský lid truchlí s rodinami mrtvých. Stojíme po boku židovské komunity v Pittsburghu, stojíme po boku Američanů tváří v tvář této strašlivé antisemitské brutalitě,“ prohlásil Netanjahu.

VIDEO zde

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: USA Today)

Přejít nahoru