SZ: Němci jsou unaveni z čekání, až Merkelová splní sliby!

Neúspěšnost vlády při plnění slibů o klimatických, finančních a celoevropských politikách vedla k velkému poklesu důvěry veřejnosti. Pokud „lidové strany” nezačnou přijímat skutečné kroky, ochota občanů zvolit si jiné politické síly se ještě zvýší, uvedly noviny.

Politici vždy s potěšením dělají velké sliby, poznamenal Süddeutsche Zeitung. Avšak takový pomalý přístup k jejich provedení, jako u Angely Merkelové, je nepřijatelný.Dokonce i když byla ministrem životního prostředí nestyděla si stanovit vysoké cíle na ochranu klimatu. Nyníse jí to nemusí vyplatit, protože klimatické normy stanovené kancléřkou nejsou splněny ve federální zemi Hessensko, v níž je pro stranu Merkelové nesmírně důležité vyhrát nadcházející volby do zemského parlamentu.

Kvůli situaci v Hessenu je Merkelová obviněna z toho, že jen mluví o ochraně životního prostředí, ale nic pro ji neudělá. A klimatická agenda je jen jedním z nejjasnějších příkladů nesouladu v politice federálního kancléře, napsaly noviny. Výsledkem je, že důvěra ve vládnoucí „velkou koalici” a v „stranách lidu”, které tvoří CDU a SPD, se snižuje. Jejich tandem je u moci už řadu let, ale nedošlo k téměř žádným velkým úspěchům a změnám. Přičemž je životní úroveň v Německu stále vysoká – a přesto stále méně a méně Němců je připraveno hlasovat pro Merkelovou a její koalici. Zvýšila se ochota lidí pro změnu.

Ve svých výmluvách CDU a SPD hovoří o nacionalistických, autoritářských silách (včetně zahraničních), které ohrožují německý liberalismus a demokracii, a rovněž o neracionální volbě občanů, poukázal Süddeutsche Zeitung. Možná je v tom trochu pravdy, ale svalování problémů na vnější faktory se vláda vyhýbá zmínit svůj vlastní přínos k neplnění stanovených úkolů. „Velká koalice” slíbila, že společnost bude spravedlivější, bude chránit životní prostředí a vyrovnávat společnou evropskou životní úroveň – nic z toho nebylo provedeno, což vyvolává frustraci mezi obyvatelstvem.

Současně, jak je uvedeno v článku, nejhorší je, že „lidové strany” si ani neuvědomují, do jaké míry vůči nim klesla úroveň důvěry. Například němečtí občané nezapomněli na to, že Merkelová jim slíbila dohodu o společné evropské politice v oblasti klimatu, ale místo toho dostali skandály s vysokými emisemi oxidu uhličitého německých automobilů, zvýšení koncentrace dusičnanů v německých vodách a používání jedů proti hmyzu v zemědělství.

Mnoho Němců je také nespokojeno s „neoliberální” finanční politikou vlády, uvedl článek. Po uvolnění liberálních finančních trhů byla najednou vláda nucena vynaložit z kapsy daňových poplatníků 60 miliard eur na záchranu bank před bankrotem. Nicméně, potřebná lekce nebyla vyslyšena: nyní může prezident banky získat 93násobně vyšší plat než běžný zaměstnanec, prémie bankéřů stále nejsou omezené. Neoliberalismus se také zcela nezdůvodnil v otázce integrity Evropy: namísto toho, aby sloužila jako důvod k vyrovnání životní úrovně a upevnění světa, jednotná měna zvyšuje riziko, že se členské státy EU budou vzdalovat.

Na závěr článku Süddeutsche Zeitung ocenil neoliberální politiku a její úlohu v moderním rozvoji Německa. Publikace však zdůrazňuje, že tento úspěch musí být obhájen – a proto se musí CDU a SPD vymanit z bezvědomí, přestat slibovat a začít pracovat.

(prvnizpravy.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru