Trump: Ukončíme smlouvu INF s Ruskem a uzavřeme novou, i s Čínou

Donald Trump začal měnit a vypovídat všechny obchodní smlouvy o clech, kde nastavil výhodnější podmínky pro Spojené státy. Zároveň také jeho administrativa kontroluje a reviduje i vojenské smlouvy, jednou z nich je i smlouva o likvidaci raket středního a kratšího doletu (INF), ale jak to vypadá, tak půjde o korekci hlavně z důvodu dalších obchodů se zbraněmi.

Od podpisu sovětsko-americké Smlouvy o likvidaci raket středního a kratšího doletu (INF) ve Washingtonu 8. prosince 1987 uplynulo 31 let a od její platnosti 30 let. Spojené státy i Sovětský svaz na základě smlouvy INF zlikvidovaly  2692 raket krátkého a středního doletu. V čele Spojených států stál Ronald Reagan a v čele SSSR Michail Gorbačov. V tu chvíli Reaganovy Spojené státy vlastnily takový arzenál, že je SSSR nedokázal dohnat. Mezi likvidovanými raketami byly vedle sovětských SS-20, SS-4 a SS-5 především americké Pershing 2 a Pershing 1 s plochou dráhou letu.

 

Na sérii jednání SALT 1 a 2 navázaly smlouvy START, ve kterých se velmoci zavázaly ke snížení stavu strategických jaderných arzenálů. Podle zatím poslední, takzvaná moskevské smlouvy z roku 2002 by měly Rusko a USA snížit svůj jaderný arzenál na 1700 až 2200 hlavic z 6000 až 7000 do roku 2012.

Co vlastně Donald Trump řekl o smlouvě INF?

 

Smlouva nevyhovuje už americkým zájmům, říká Donald Trump. Dohody, především uzavřené Barackem Obamou poškozují Ameriku, její ekonomiku a brání zachování nadřazenosti prodeje zbraní. Smlouvy jsou špatné, je třeba je zrušit nebo obnovit.

 

Rozhodnutí ukončit INF bylo učiněno poměrně dávno a na dalších poznámkách ať už z Trumpových nebo Boltonových úst už nezáleží, protože rozhodnutí už bylo učiněno. A když uzavřít novou smlouvu, pak za výhodných podmínek pro Ameriku. Vzhledem k těmto okolnostem nemá smysl analyzovat to, co Bolton výslovně řekl, jaké ospravedlnění  k tomu doplnil Trump .

 

„Čína není součástí této dohody, ale musí být do ní zahrnuta,” řekl Trump na Fox News.

 

„Vidíme, že Čína, Írán, KLDR – všechny zvyšují svůj potenciál metodami, které by porušily Smlouvu INF, pokud by tyto země byly jejími signatáři. Před patnácti lety bylo pravděpodobné, že existují příležitosti rozšířit dohodu a učinit ji multilaterální, ale dnes to v praxi není možné, “uvedl John Bolton.

 

„Není možné předpokládat, že Peking se rozhodne zničit všechny zbraně, které nejsou v souladu se smlouvou INF,“ dodal Bolton.

Kroky americké administrativy jsou v poslední době namířeny proti Číně, ať už jde o obchodní sféru, tak i vojenskou, naposledy úvahy o vyslání dalších amerických lodí do Tchaj-wanského průlivu.

 

Při té vší nepřátelské rétorice vůči Číně chce mít Donald Trump dobré osobní vztahy s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a chce se s ním setkat při jednání G20.

(prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru