Změna v čele CDU? Merkelová pronesla ostrá slova, Německo se…

“Je to škoda. Říkám výslovně: Je to škoda,” nechal se dnes v sárském Lebachu slyšet Seehofer, který dlouhodobě patřil k nejtvrdším kritikům migrační politiky německé kancléřky. Poznamenal, že se s Merkelovou střetl v řadě debat, jejich spolupráce ale podle něj byla vždy plná vzájemného respektu.

Šéf hamburské CDU Roland Heintze vyjádřil přesvědčení, že rozhodnutí Merkelové si zaslouží nejvyšší respekt. “Znovu tím dokazuje, že reaguje chytře a s rozmyslem,” míní. Předseda dolnosaské CDU Bernd Althusmann zase hovoří o šanci na nový začátek pro stranu.

Respekt Merkelové vyjádřila také předsedkyně Zelených Annalena Baerbocková. Zároveň podotkla, že by na podobnou myšlenku mohl přijít i šéf CSU Seehofer.

 

Jinak rozhodnutí Merkelové, která chce zatím zůstat kancléřkou, vidí šéf svobodných demokratů (FDP) Christian Lindner, podle kterého se politička vzdala špatného úřadu. Pokud se vláda CDU/CSU a SPD rozpadne, je jeho strana připravena konstruktivně jednat. Nevylučuje přitom ani nové rozhovory o vládě s CDU/CSU a Zelenými, které loni na podzim ztroskotaly. FDP by je už ale nevedla s Merkelovou.

Protestní a protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD) považuje rozhodnutí Merkelové za dobrou zprávu. Opoziční Levice je přesvědčena, že by SPD měla opustit řady koalice. Šéf ekonomického institutu DIW Marcel Fratzscher vnímá krok Merkelové jako šok pro Německo i Evropu, který zvýší nejistotu.

Současný obraz německé vlády konzervativní unie CDU/CSU a SPD je podle Merkelové nepřijatelný a musejí přijít změny. “Mám pocit, že dnes je čas začít novou kapitolu,” řekla čtyřiašedesátiletá politička novinářům po zasedání předsednictva své strany, na němž o svém rozhodnutí informovala spolupracovníky. O tom, že znovu nebude kandidovat do čela CDU, kterou vede od roku 2000, se podle svých slov rozhodla už před začátkem letních parlamentních prázdnin, tedy v době kolem vrcholícího sporu o migraci mezi CDU a CSU.

Co bude dělat po skončení své politické kariéry, zatím rodačka z Hamburku neví. Poznamenala ale, že nepochybuje o tom, že ji něco napadne.

 

Merkelová zopakovala, že rozdělení funkce šéfky strany a vlády nepovažuje za dobré řešení, v tuto chvíli se jí ale žádná varianta nezdála lepší. Svým krokem chce vládě umožnit, aby se soustředila na svou práci, a CDU, aby si našla vedení, které ji přivede k dalším úspěchům v budoucnosti. O žádnou další politickou funkci se ucházet nechce. Na post kancléřky by znovu nekandidovala ani v případě předčasných voleb.

Nechystá se ani podpořit některého z kandidátů na předsednický post v CDU. V minulosti se podle ní ukázalo, že takové snahy nic dobrého nepřinesou. Zatím se o funkci přihlásili mimo jiné generální tajemnice CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová, která je považována za spojenkyni Merkelové, a ministr zdravotnictví Jens Spahn, který je naopak vnímán jako silný názorový odpůrce kancléřky.

Merkelová, která stojí v čele německé vlády od roku 2005, dnes také vyjádřila přesvědčení, že by koaliční strany CDU, CSU a SPD měly nedělní volby v Hesensku vzít jako přelom a přezkoumat vše, co udělaly od loňských parlamentních voleb.

(eurozpravy.cz, foto: archiv)

 

Přejít nahoru