Výbor OSN: Zákaz zahalenia vo Francúzsku porušuje ľudské práva

Podľa agentúry Reuters sa Výbor OSN vyjadril, že Francúzsko urobilo chybu pri zavedení zákazu nosenia nikábu a dal krajine 180 dní na to oznámenie, aké kroky podnikol.

Výbor tvorí 18 nezávislých odborníkov dohliadajúcich na dodržiavanie Medzinárodného paktu o občianskych a politických právach (ICCPR). Ich rozhodnutia nie sú záväzné, ale krajiny majú medzinárodnú právnu povinnosť dodržiavať ho “v dobrej viere”.

“Členov Výboru predovšetkým nepresvedčilo tvrdenie Francúzska, že zákaz zahalenia je potrebný a primeraný z bezpečnostného hľadiska alebo na dosiahnutie cieľa ‘spoločného života’ v spoločnosti,” uviedlo sa v správe.

V roku 2014 Európsky súd pre ľudské práva, ktorého rozhodnutia už záväzné sú, potvrdil francúzsky zákaz zahaľovania na verejnosti a vyhlásil, že neporušuje náboženskú slobodu.

No Výbor OSN pre ľudské práva s tým najnovšie nesúhlasil, pretože zákaz údajne neprimerane poškodil právo žien prejavovať svoje náboženské presvedčenie a mohlo by viesť k ich marginalizovaniu. Predseda výboru Yuval Shany povedal, že on a viacerí ďalší členovia považujú zahalenie za formu útlaku.

Noviny The Mirror dodávajú, že v čase prijatia zákazu verejného zahalenia vo Francúzsku v apríli roku 2011 vtedajší prezident Nicolas Sarkozy vyhlásil, že “burka nie je vo Francúzsku vítaná, pretože krajina nechce akceptovať, aby boli ženy uväznené za nejakou clonou, odrezané od sociálneho života a bez identity, čo nie je prejav slobody”.

Okrem Francúzska zakázalo zahalenie aj Dánsko, Belgicko, Holandsko, Bulharsko a nemecká spolková krajina Bavorsko.

(hlavnespravy.sk, foto: Pixabay)

Přejít nahoru