Kalousek přirovnal zvolení Zemana k úmrtí v rodině. Byl by prý dotčen, pokud by dostal pozvánku na Hrad

Do Vladislavského sálu pozval Hrad stovky hostů, na následnou recepci do Španělského sálu mají přijít až 3 000 lidí. Na oslavy 28. října pozvánku nedostali někteří poslanci, hejtmani či rektoři, kteří mají vůči Zemanovi kritický postoj.

Jde třeba o předsedu Starostů a nezávislých (STAN) Petra Gazdíka. Chybět budou třeba také poslanec Jan Farský,  předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil nebo předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, kteří Zemana často kritizují. Miroslav Kalousek na svém facebookovém profilu promptně reagoval. Především pak na „zaškatulkování“ těch, kteří pozvánku na ceremoniál neobdrželi. „Já jsem se s tím vyrovnal. Stejně jako jsem se musel vyrovnat v životě s povodní, nebo s úmrtím v rodině. Vyrovnání ale ještě neznamená toleranci k opovrhování ústavou a zaprodávání země Rusákům. Takže kdybych tu pozvánku dostal, cítil bych se dotčen,“ uvedl na Facebooku Kalousek.

Mezi další, kteří  pozvání na Hrad neobdrželi nebo se rozhodli nepřijít, patří rektor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Karel Melzoch, rektor Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) Petr Oslzlý, rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, rektorka Vysoké školy ekonomické v Praze Hana Machková.

Naproti tomu předseda České konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy (UK) Tomáš Zima pozvání dostal. V tento okamžik není jasné, zda na oslavy 28. října dorazí. „Pan rektor pozvánku obdržel a o své účasti se rozhodne pravděpodobně ve středu,“ řekl mluvčí UK Václav Hájek.

Ovčáček v úterý také informoval, že nebude zveřejňovat seznam nepozvaných. „Chci zdůraznit, že jich je opravdu minimální počet, možná by se vešli do většího výtahu. Z naší strany jde o určité vyjádření laskavosti. Nechceme těmto lidem způsobovat zbytečné dilema při vědomí, že už takřka šest let úkorně prožívají fakt, že občané České republiky dvakrát ve svobodných a demokratických volbách zvolili prezidentem Miloše Zemana,“ zdůraznil podle serveru iROZHLAS.cz Ovčáček.

Ve státní svátek 28. října se prezident zúčastní tradičního pietního aktu na Vítkově, jmenuje nové generály a zhlédne vojenskou přehlídku na Evropské třídě. Večer předá ve Vladislavském sále vyznamenání a přednese projev. Mezi hosty nebude chybět ani slovenský prezident Andrej Kiska.

Letošní oslavy 28. října budou podle organizátorů vzhledem ke stoletému výročí výjimečné. Vystavena a speciálně nasvícena bude prezidentská standarta prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

(parlamentnilisty.cz, foto: archiv)

 

Přejít nahoru