Šokující. Běloši mají zakázáno se ucházet o práci ve veřejnoprávní televizi…

Tentokrát bol uverejnený poburujúci inzerát s ponukou práce v svetoznámej spravodajskej televízii BBC, kde sa však nemajú hlásiť bieli kandidáti.

V inzeráte s ponukou práce v televízii BBC, ktorý ponúka “výnimočnú a jedinečnú príležitosť zaškoliť sa ako novinár”, sa píše, že hlásiť sa môžu len ľudia, ktorí nie sú bieli. Informoval o tom portál Breitbart.

Inzerát bol zverejnený v sekcii pracovných miest na portáli Westminster pre politické, mediálne a lobistické pracovné miesta. V inzercii sa jasne uvádza, že celoročná platená stáž v BBC World Service je “otvorená len pre kandidátov z čiernej, ázijskej alebo inej etnickej menšiny, ktorá nie je biela”.

Inzerát zverejnila spoločnosť Creative Access, registrovaná charitatívna organizácia, ktorá, ako predtým uviedla pobočka Breitbart v Londýne, ponúka vysoko žiaducu a platenú stáž v špičkových mediálnych spoločnostiach, z ktorých sú ale biele osoby vylúčené.

“Pomáhame mladým ľuďom z nedostatočne zastúpených komunít v celej Británii získať prístup k tvorivým kariéram,” hovorí organizácia na svojej webovej stránke. “Našou víziou je, že v dlhodobejšom horizonte naši stážisti budú postupovať na riadiace pozície a následne so sebou vytiahnu aj ďalších ľudí z nedostatočne zastúpených komunít.”

V správe zverejnenej televíziou BBC o rovnosti v roku 2017 sa ukázalo, že ľudia  čiernej pleti, alebo z iných etnických menšín (BME) predstavujú 14,5% pracovnej sily spoločnosti, pričom tieto menšiny tvoria približne 13% obyvateľov Británie.

Zatiaľ čo BBC tvrdí, že snaha o väčšiu rozmanitosť má zabezpečiť, aby jej pracovná sila “odrážala Veľkú Britániu”, v skutočnosti má BBC už teraz minimálne takú rôznorodú pracovnú silu, ak nie väčšiu, než v ktoromkoľvek inom priemysle.

BBC naviac sľubila, že do roku 2020 bude najmenej 15 percent ich zamestnancov nebielych a že 8 percent bude LGBTI, pričom najnovšie údaje OSN ukazujú, že len približne 4 percentá ľudí v Británii sa označujú ako LGBTI.

Značný rasizmus a diskriminácia voči bielym však nebudú prešetrované ako trestný čin, keďže v roku 2010 bol vo Veľkej Británii prijatý zákon, ktorý dovoľuje zamestnávateľom uprednostňovať “znevýhodnené skupiny”, vrátane etnických menšín.

Takéto zákony, ktoré vo veľkom prijímajú západné krajiny, môžu však byť na škodu. Okrem rasovej diskriminácie likvidujú aj prirodzenú súťaž, keďže namiesto šikovného človeka môže prácu získať niekto len na základe svojej farby pleti, alebo etnicity.

(hlavnespravy.sk, foto: Pixabay)

Přejít nahoru