Silymarin na očistu jater. Proč je v ostropestřci tak účinný?

Silymarin je tak účinný, protože se skládá ze tří látek, které jsou si podobné a mají podobnou antioxidační aktivitu. Svým působením zvyšují antioxidační schopnost krve při likvidaci volných škodlivých radikálů. Díky tomu dochází k ochraně jaterních buněk před toxickými látkami a jedy.

V této ochraně se navíc jednotlivé látky silymarinu – silybin, silydianin a silikristin – ideálně doplňují. Proto umí silymarin poskytnout játrům vysokou ochranu a ostropestřec mariánský je pro tento komplex účinných látek vysoce ceněný a používaný.

Díky této ochranné funkci je detoxikace a regenerace jater mnohem rychlejší. Játra mají schopnost, že se dokáží samy regenerovat. Nepoškozené jaterní buňky se umí rozmnožit a postupně nahradí toxicky poškozenou tkáň. Díky účinnému komplexu látek z ostropestřce mariánského však můžeme tuto regeneraci podpořit a urychlit.

Silymarin nám umožňuje zmírnit důsledky nezdravého životního stylu
Játra si potřebujeme chránit a pečovat o ně, pomáhají nám totiž zneškodňovat nepotřebné látky a škodliviny. Játra si nejvíce zatěžujeme kvůli nezdravému životnímu stylu, kdy se nám do těla dostává příliš chemických a toxických látek, na které už játra samotně nestačí. Díky sylimarinu můžeme negativní důsledky nezdravého životního stylu zmírnit a snížit tím zátěž pro svá játra.

Nižší zátěž pro játra opět zkvalitní a zrychlí regeneraci poškozených jaterních buněk.  Silymarin se tak osvědčil:

u mononukleózy či u chronických forem žloutenky
při léčbě důsledků otrav způsobených toxickými látkami jedovatými vůči játrům
při poškození jater alkoholem a užívá se jako prevence účinku toxických látek
Silymarin má i ochranné účinky na srdce
Silymarin pomáhá i při optimalizaci hladiny tuků a cholesterolu v krvi. Užíváním tohoto komplexu účinných látek z ostropestřce mariánského se zvyšuje hladina HDL cholesterolu (dobrého cholesterolu). Toto zvyšování probíhá tak, že silymarin pomáhá přeměnovat LDL cholesterol (špatný cholesterol) na HDL cholesterol.

Díky tomu se zvyšuje i ochrana před onemocněním cév a srdce a v této souvislosti mluvíme i o kardioprotektivních účincích silymarinu. Dále podporuje tvorbu a uvolňování žluči a tím pomáhá k dobrému trávení.

Při pravidelném a dlouhodobém užívání silymarinu se zvyšuje i ochrana kůže před předčasným stárnutím vlivem UV záření. Pravidelnou konzumací ostropestřce mariánského se chráníme  i před tvorbou vrásek z nadměrného slunění a z působení civilizačních škodlivin.

(energiezivota.com, foto: Pixabay)

Přejít nahoru