Zahraniční knihy do Ruska majú vstup zakázán. Pro možnou propagandu jiných názorů

Ruští celníci totiž zadržují knihy, které si lidé objednají v zahraničních internetových obchodech, a v jejich obsahu hledají známky „propagandy určitých názorů“ nebo „morální“ a „ekonomické“ hrozby pro Ruskou federaci. Opatření se netýká jen tiskovin, ale i audiovizuálních materiálů. Podle ruského Kommersant celníci už několikrát zadrželi novou knihu ruské novinářky žijící ve Spojených Státech Maši Gessenové s názvem Budoucnost je historie: Jak totalitarismus znovu dobyl Rusko. Dílo vyšlo v angličtině a ruští celníci nyní prověřují jeho obsah. Na zadržení knihy upozornil právník Sergej Golubok, který si ji objednal v internetovém obchodě Amazon. Celnice v Petrohradu však balík zadržela. Golubok měl následně napsat prohlášení, v němž se zavazuje, že tiskovina neobsahuje výzvy k extremismu a terorismu. Doložit měl také, že produkt se může nacházet na území Ruska. Knihu mu ale přesto nevrátili a požádali o její znalecký posudek.

Celníci uvedli, že jednají v souladu s pravidlem přijatým Euroasijskou hospodářskou unií  EAHU v roce 2015. Nařízení zakazuje dovoz „tištěných a audiovizuálních materiálů, které obsahují informace, jež mohou poškodit politické a ekonomické zájmy členských států, jejich bezpečnost a zdraví a morálku občanů“.

Gessenová v rozhovoru s petrohradským webem Fontanka opatření označila za cenzuru a hloupost.

Ruská redakce zpravodajského portálu BBC upozornila, že ruští knihkupci dílo Gessenové v současné době nenabízejí. Na svých stránkách ho má jen Moskevský dům knihy, který ale zároveň uvádí, že kniha není v prodeji. Její text je přitom podle BBC volně dostupný na internetu.

Šéf mezinárodní organizace pro ochranu lidských práv Agora Pavel Čikov prověrku knih označil za cenzuru v té nejčistší podobě. „Je očividné, že formulace ‚informace, které mohou poškodit politické a ekonomické zájmy‘ je mimořádné mlhavá, nekorektní a vytváří prostor pro její zneužití. Totéž se týká i ‚mravních hrozeb‘,“ prohlásit Čikov. Podle něj je pravidlo EAHU navíc v rozporu s ruskou ústavou.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: RIA)

Přejít nahoru