Další válka na Blízkém východě na spadnutí? Riziko je ohromné, zní z Británie

Čtvrtá válka od roku 2007

Pokud poslední vývoj zmírní boje, bude vítán, zdůrazňuje britský server. Dodává ovšem, že i tak půjde o pouze dočasnou náplast, jelikož celý rok přicházejí varování, že se může blížit další válka v Gaze, a to již čtvrtá od roku 2007, kdy vládu nad oblastí převzal Hamas.

Poslední válka připravila o život přes 2.250 Palestinců, z nichž polovinu tvořili civilisté, a více než 70 Izraelců, včetně 6 civilistů, poukazuje editorial. Doplňuje, že celková destrukce Gazy sebrala domov 100 tisíců lidí, což ještě zhoršilo tamní katastrofální podmínky.

Násilí vládne od letošního března, kdy Palestinci zahájili každotýdenní protesty u plotu oddělující Gazu od Izraele, na něž izraelská armáda odpověděla palbou ostrou municí, zabila 170 demonstrantů a tisíce dalších zranila, nastiňuje The Guardian. Podotýká, že v oblasti dochází také k občasným raketovým útokům a náletům.

 

Pokusy o uklidnění situace, v nichž figuroval jako prostředník Egypt, se zřejmě v posledních týdnech vyplatily a obnovené dodávky paliva posílily podávky elektřiny, přičemž katarská pomoc v hodnotě 15 milionů dolarů (zhruba 330 milionů korun, pozn. redaktora), umožnila Hamasu vyplatit zaměstnance ve veřejném sektoru a policisty, uvádí renomovaný deník. Připomíná, že představitelé Hamasu se také snaží snížit intenzitu protestů.

“Pak v neděli přišla izraelská razie, při níž v přestřelce zahynulo sedm militantů Hamasu a izraelský voják,” pokračuje editorial. Odkazuje na zprávy izraelských médií, že šlo o zpravodajskou misi, která se svrhla, avšak Hamás – i kdyby tomu uvěřil – si nedokázal odpustit odvetu, z Gazy vypálil na 400 raket a granátů, na což izraelská armáda odpověděla svržením stovky bomb na cíle Hamasu, včetně jeho televizní stanice a vojenských postavení.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli varoval před “zbytečnou” válkou, připomíná The Guardian. Konstatuje, že ani jedna strana si nemyslí, že ta druhá chce nový konflikt, což je samo o sobě nebezpečné, protože – jak upozornila nezisková organizace Mezinárodní krizová skupina – obě strany se tím dostávají pod rostoucí tlak, aby protivníka tlačily na hranu, a nerealisticky hodnotí jeho minimální požadavky.

Trump povzbuzuje jestřáby

Pokud se takový potenciál pro chybný úsudek přidá k zásadním rozporům, vzniká reálné a ohromné riziko, obává se prestižní server. Domnívá se, že mnozí v Izraeli považují rozsah útoků Hamasu za důkaz, že k jeho odstrašení je potřeba zaujmout tvrdší postoj, a budou bít na poplach, že organizace očividně shromáždila větší arzenál, než se myslelo, a bude testovat “Železnou klenbu”, izraelský protivzdušný systém, a podle toho upravovat svou taktiku.

“Izraelští jestřábi, kteří často tak úspěšně tlačí Natanjahua doprava, jsou povzbuzováni (americkým prezidentem) Donaldem Trumpem,” píše britský deník. Deklaruje, že šéf Bílého domu nad veškerou pochybnost ukázal, že nevidí USA v pozici arbitra, ale podporovatele Izraele.

Trumpovo jmenování Jasona Greenblatta americkým velvyslancem v Izraeli, přesun americké ambasády do Jeruzaléma, zastavení veškerého financování úřadu OSN pro pomoc milionům palestinských uprchlíků a odstoupení od finanční podpory programů v Gaze vyslalo izraelské pravici jasný signál, dokončilo vykleštění palestinské samosprávy a prohloubilo zoufalství Palestinců, tvrdí The Guardian.

Nikdo, a už vůbec ne velvyslanec Greenblatt či Trumpův zeť Jared Kushner, si nemůže seriózně představovat, že americkou administrativou dlouho slibovaný mírový plán, který má být brzy představen, něco změní, zdůrazňuje renomovaný server.

Loňská zpráva izraelské vládní komise přinesla kritické hodnocení posledního konfliktu v Gaze a role premiéra Netanjahua, když zjistila, že se nedokázal připravit na taktiku Hamasu, nebral v potaz diplomatické kroky, které mohly konflikt utlumit, a ignoroval stupňující se humanitární krizi palestinské enklávě, připomíná editorial. “Riziko další války tu bude tak dlouho, dokud potrvá zoufalství v Gaze,” uzavírá britský deník.

(eurozpravy.cz, foto: archiv)

 

Přejít nahoru