Šéf SBU připustil: Na ukrajinských lodích v Kerčském průlivu byli agenti!

„Důstojníci ukrajinských speciálních služeb vykonávali oficiální úkoly podpory kontrarozvědky  ukrajinského námořnictva, jak je stanoveno v článku 12 zákona Ukrajiny „o bezpečnostní službě na Ukrajině “, citovalo oddělení tiskové služby Gricaka.

25. listopadu tři lodě námořních sil Ukrajiny narušily postup pro průchod válečných lodí přes teritoriální moře Ruské federace při proplouvání z Černého moře do Azovského moře. Při jejich nuceném zastavení v Kerčském průlivu byly použity zbraně, tři vojáci ukrajinského námořnictva byli lehce zranění a obdrželi lékařskou pomoc. Lodě byly zadrženy a odvezeny do Kerče, a byl zahájen trestní řízení o narušení státní hranice Ruské federace.

Ruská strana nazvala tento incident provokací, ukrajinské úřady odpověděly zavedením stanného práva. EU a NATO požadovaly obě strany deeskalaci situace.

V souvislosti s tím ruské centrum pro styk s veřejností uvedlo, že mezi zadrženými byl zejména bezpečnostní důstojník sedmého oddělení hlavního velení vojenské kontrarozvědky SBU, nadporučík Andrej Drač (byl na lodi „Nikopol“). To vše naznačuje jasný a záměrný provokativní postup ukrajinských lodí.

(prvnizpravy.cz, foto: archiv)

 

Přejít nahoru