Tymošenková chce za Krym od Ruska 100 miliard eur!

Ukrajinci mohou získat asi 100 miliard eur, uvedla na stránkách své strany.

Na Ukrajině začali politici před prezidentskými a parlamentními volbami kampaň navzdory skutečnosti, že volební závody zatím oficiálně nezačaly. Podle politických analytiků je nejaktivnější kampaň vedená Tymošenkovou, která již představila část „nového kurzu” pro zemi, která se zabývala ekonomikou. Prezidentské volby se budou konat na jaře roku 2019. Tymošenková několik měsíců zůstává v čele prezidentských preferencí.

„Pokud všichni postiženi ukrajinští občané podají nároky vůči agresorskému státu, celková výše pojistných plnění vypočtená podle praxe Evropského soudu pro lidská práva bude přesahovat 100 miliard eur,” uvedla v úterý Tymošenková při prezentaci strategie vyřešení konfliktu v Donbasu a jeho opětovného začlenění do Ukrajiny.

Poznamenala, že cílem jejího týmu je získat od Ruské federace náhradu škody způsobené ukrajinským občanům, podnikům a státu. Podle ní budou ukrajinští vojáci, kteří byli v Donbasu zraněni, rodiny obětí, stejně jako přistěhovalci budou moci dostávat hmotné odškodnění. Kromě toho musí být podle Tymošenkové proveden inventář ztrát občanů a státu.

V lednu 2015 přijala Nejvyšší rada prohlášení, v němž se Rusko označilo za „agresivní zemi”, protože Kyjev je přesvědčen, že Ruská federace zasahuje do záležitostí Ukrajiny a je stranou konfliktu v Donbasu, ačkoliv nebyly předloženy žádné důkazy. Ruské ministerstvo zahraničí tyto obvinění nazvalo „veřejnými nepodloženými insinuacemi”. Moskva opakovaně uvedla, že není stranou vnitřního ukrajinského konfliktu, nezapojuje se do událostí na jihovýchodě a má zájem o překonání politické a hospodářské krize na Ukrajině. Krym se stal součástí Ruska po referendu místních obyvatel v roce 2014.

(prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru