RTL: Macronovo prezidentské období lze považovat za ukončené!

Podle novináře Érica Zemmoura je pravděpodobné, že hlava státu nebude pokračovat ve své vládě jako dosud po této krizi, protože právě on se stal objektem nenávisti demonstrantům.

„Stane se vzpoura „žlutých vest” obratem pro prezidentské období Emmanuela Macrona?”ptá se rozhlasová stanice RTL. Jak poznamenává rozhlasová stanice, francouzský prezident dává přednost tomu, aby nekomentoval to, co se děje – zatím se jeho účast omezila na potvrzení rozhodnutí zrušit zvýšení daně z pohonných hmot do roku 2019. V předvečer čtvrtého protestního shromáždění hlava státu jasně uvedla, že bude hovořit počátkem příštího týdne. „Nicméně, cesta z první vážné sociální krize jeho prezidentského období slibuje být obtížná,” poznamenává RTL.

Podle známého politického komentátora Érica Zemmoura je protest „žlutých vest” tak zaměřen na osobnost prezidenta, že nebude pro hlavu státu snadné provést další reformy.„Jsem přesvědčen, že jeho prezidentské období může být považováno za ukončené,” řekl Zemmour v rozhovoru s rozhlasem. Podle něj se v současné době snaží úřady nalézt „náhradní cíl”, který nasměřuje lidový hněv namísto Macrona, vyvolávající obrovskou nenávist demonstrantů. Dnes se takovým „darebákem Richelieu” pokouší vystavit premiéra Édouarda Philippe, podle Zemmoura je však „příliš pozdě na to, aby přepřahal koně”.

Podle přesvědčení dalšího politického pozorovatele Nicolase Domenacha je část prezidentského funkčního období neodvolatelně ztracena. Navzdory slibům o blahobytu Francouzů během volební kampaně byl začátek nového prezidentova řízení čistě„pravicovým”. Hnutí „žlutých vest“ ho nyní „nutí převzít sociální agendu,” uvedl Domenach. Je to v jeho moci? Podle novináře nemá jinou cestu.

(prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru