Merkelová a Macron žádali na summitu Putina, aby propustil Ukrajince a vrátili lodě

Příčinou nejnovějšího napětí mezi Ruskem a Ukrajinou je námořní incident, který se stal před týdnem v Kerčském průlivu. Ruští pohraničníci tam ostřelovali a pak zadrželi tři lodě ukrajinského vojenského námořnictva i s posádkami. Při tomto prvním ozbrojeném střetu Rusové zranili tři Ukrajince.

Merkelová a také francouzský prezident Emmanuel Macron podle kremelského mluvčího Dmitrije Peskova žádali Putina, aby ukrajinské námořníky propustil. Putin však odvětil, že rozhodnutí je v pravomoci soudu. Ruský soud na anektovaném Krymu zadržené námořníky obvinil z nezákonného překročení ruských hranic ve spiknutí a s hrozbou použití zbraní a poslal je do vazby, která byla prozatím stanovena na dva měsíce. Námořníci jsou nyní zadržováni v Moskvě.

 

Merkelová na G20 prohlásila, že je nutné vyhnout se dalšímu vyhrocení napětí mezi Ukrajinou a Ruskem, a Putinovi nabídla svou pomoc v hledání řešení. Peskov uvedl, že Putin kancléřce sdělil podrobnosti o incidentu v Azovském moři.

Merkelová s Putinem debatovali také o situaci v Sýrii. Společně dospěli k závěru, že je třeba vyvinout větší úsilí, aby se podařilo naplnit dohody z říjnového summitu v Istanbulu. Na něm se Německo, Rusko, Francie a Turecko dohodly na pokračování příměří v syrském Idlibu a na vzniku výboru, jehož úkolem bude vytvoření nové syrské ústavy.

Agentura TASS ke schůzce Putina s Merkelovou poznamenala, že se konala během snídaně. Z ruské strany se jí zúčastnili Peskov, Putinův poradce Jurij Ušakov a ruská zástupkyně při G20 Světlana Lukašová, Merkelovou pak doprovázeli její mluvčí Seibert, poradce pro zahraniční politiku Jan Hecker a kancléřčin ekonomický poradce Lars-Hendrik Röller.

(eurozpravy.cz, foto: archiv)

 

Přejít nahoru