Juncker

Britská ministryně: Junckerovo chování je podivné a nepřijemné!

Oznámila to novinám Daily Telegraph.

Ruddová nazval Junckera „nepříjemným”, a vysvětlovala, že se odkazuje na fotografii, na které šéf Evropské komise položil ruku na rameno britské premiérky Theresy Mayové, výrazně rozehřátý tímto dialogem.

„Nelíbilo se mi to,” řekla Ruddová.

Rovněž komentovala incident v hale budovy budovy Evropské rady, kde Juncker mírně narušil účes Pernilly Sjolinové, vedoucí protokolu EK, která se s ním setkala.

„Je to zvláštní. Pokud by se to stalo v našem parlamentu, doufám, že bude následovat oficiální stížnost,” řekla britská ministryně. Rovněž se odkázala na schůzky v ministerstvech EK, a poznamenala, že členové EK „milují silná objetí”.

Juncker, známý svým zvláštním smyslem pro humor a jistou lehkostí chování, byl často odsouzen za zvláštní chování. Například v únoru na plenárním zasedání Evropského parlamentu vystoupil za záda bývalého předsedy belgické vlády Guye Verhofstadta a přátelský mu rozčířil vlasy. To vyvolo úsměv šéfa frakce liberálních demokratů.

Ale podle anonymního zdroje v EU se však stejné kroky týkající se žen „nevztahují k těmto rozmarům, i když všichni dobře chápou, že je to projev humoru nekonformisty, který líbá lidi na čelo”.

Kromě toho na začátku října zahájil Juncker jedno z představení v Bruselu s mimikry tanečních pohybů britské premiérky Theresy Mayové a v červenci na summitu NATO stál velmi nestabilně na nohou a téměř upadl na prezidenta Ukrajiny Petro Porošenka. Podle médií má Juncker problémy s nadměrným užíváním alkoholu, což jeho tisková služba popírá.

Junckerovy pravomoci coby šéfa Evropské komise vyprší na podzim roku 2019. Již oznámil, že nemá v úmyslu požádat o druhé funkční období.

(prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru