Kondomy na lékařský předpis? Francouzi tím ještě ušetří

Ta od tohoto týdne umožňuje zájemcům si snižovat náklady na pořizování pánské ochrany pomocí lékařského předpisu, a to o 60 procent. Opatření čelí ale i kritice, že se sociální stát opět prodraží.O slevu mohou žádat bez rozdílu muži i ženy. Vybrat si ale mohou jen jednu, a to místní Eden, kterou vyrábí francouzská firma Majorelle. Ta obdržela jako jediná v červnu příslušné osvědčení registrace od místního státního zdravotního ústavu.

Zdravotní pojišťovny tak budou proplácet 60 procent, která u balíčku šesti kondomů dosahuje 1,30 eura (33,60 Kč). Krabička s 12 kusy stojí 2,60 eura (přes 67 Kč) a s 24 5,20 eura (134,50 Kč). S opatřením přišla koncem listopadu ministryně zdravotnictví Agnes Buzynová v souvislosti s 1. prosincem, kdy je Mezinárodní den boje proti AIDS. „Pro někoho je to příliš drahé,“ řekla ministryně rozhlasové stanici Inter. „Koupit si krabičku za tři, čtyři eura už teenagera něco stojí,“ dodala. Podle francouzského státního zdravotního ústavu jsou v zemi téměř dva miliony heterosexuálních a homosexuálních párů, které pravidelně ochranné pomůcky používají jako antikoncepční prostředek nebo k prevenci pohlavně přenosných nemocí. Ty se stále častěji šíří mezi nejmladší, sexuálně aktivní populací, která není dostatečně informována. Úřady označují za znepokojující, že ve věkové kategorii od 15 do 29 let se nakazí virem HIV způsobujícím nemoc AIDS téměř čtvrtina z 6 000případů ročně.

Opatření ale má i své kritiky, podle nichž jde o novou zátěž pro nenasytnou státní kasu kvůli níž se zvyšují ceny jinde.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: Reuters)

Přejít nahoru