Norsko je první zemí na světě, která zakáže dovoz a prodej palmového oleje

Svým postojem k životnímu prostředí jsou severské státy velkým příkladem pro nás všechny. Norové se totiž nechtějí již podílet na odlesňování deštných pralesů.

Nový zákon s účinností od ledna 2020 totiž nařizuje, že v Norsku už nebude možné nakupovat a zpracovávat palmový olej a ani jiná paliva, která způsobují odlesňování či mají škodlivý vliv na životní prostředí. „Rozhodnutí norského parlamentu představuje důležitý příklad pro další země. Je zapotřebí kompletní celosvětová reforma týkající se palmového oleje,“ uvedl Nils Hermann Ranum z organizace Rainforest Foundation.

Používání palmového oleje vede k odlesňování deštných pralesů, domorodé kmeny připravuje o jejich domovy, vymírání orangutanů a též zvyšuje nebezpečný skleníkový efekt. Spekuluje se, že v brzké době by se měly připojit i další severské státy.

Co se týče samotného životního prostředí, jsou Norové vždy o krok napřed. Dokonce se před časem zavázali, že do roku 2025 budou na jejich trhu pouze elektrická auta. Nezbývá než před jejich proaktivním přístupem smeknout…

(procproto.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru